Es posposa el desallotjament de La Drogueria

Els Mossos no fan acte de presència i els joves esperen una actuació per sorpresa

El centre okupat de l'antiga drogueria de Mataró havia de ser desallotjat el passat divendres a dos quarts de deu del matí, però al llarg de tota la jornada cap membre dels Mossos d'Esquadra va fer acte de presència per materialitzar l'ordre judicial. Prop d'una trentena de joves es van concentrar durant tot el matí a la porta de La Drogueria. El seu temor, a partir d'ara, és que l'entrada de les forces de seguretat es faci “en qualsevol moment” sense avís previ.

Els Jutjats van fixar fa unes setmanes divendres 26 de maig com la data per al desnonament de l'antiga drogueria del carrer Santa Maria de Mataró. Tot i estar okupat, el procés judicial va determinar que es feia fora als ‘inquilins’ per l'impagament del lloguer –tot i no signar cap contracte– i el mal estat de l'edifici. Malgrat l'aparent defecte de forma de la demanda –no es reconeix l'okupació, que és un delicte penal, i s'opta per actuar pel civil–, els okupes no van recórrer el procés perquè “només faria que allargar-lo i augmentar els costos d'advocats”.

El fet que els Mossos no fessin acte de presència el passat divendres té una explicació per als 'okupes'. “Volen desgastar-nos per actuar quan estiguem desprevinguts”, va afirmar un dels joves. Davant d'aquesta possible tàctica, utilitzada també en altres casos, els membres del col·lectiu no van desvetllar com gestionaran l'okupació a partir d'ara. Es preveu, però, que el centre no estigui mai buit.

Desallotjament complicat
L'espai és en una zona cèntrica de la ciutat que, per les seves característiques complica dur a terme un desallotjament tranquil. I és que La Drogueria esta envoltada per dues places molt cèntriques on hi conflueixen un gran nombre de carrers. Aquest equipament fa catorze anys que és buit, però des de fa quatre anys un grup de joves han autogestionat l'espai, on hi organitzen diverses activitats, tallers i celebracions obertes a la gent del nucli antic de Mataró i, en especial, als moviments socials. El propietari dels terrenys és l'Ajuntament, que els vol fer fora per reurbanitzar la zona.