El PDES rep la primera injecció de diners i comença a caminar

En total s'hi destinen 600.000 euros, i s'incideix molt en el tèxtil i la promoció turística

El Pacte per al Desenvolupament Socioeconòmic de Mataró comença a prendre forma i aquest any es començaran a materialitzar les primeres accions. La presidenta de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM), Alícia Romero, va destacar en roda de premsa que l'ajuntament preveu destinar al PDES, fins al 2010, uns 4 milions d'euros per rellançar la ciutat i de moment ja ha anunciat les primeres injeccions econòmiques provinents del romanent de tresoreria. En concret s'hi destinaran aquest any 600.000 euros, una part dels quals també servirà per realitzar estudis en altres matèries que es duran a terme durant els propers anys.

De moment Mataró obrirà els propers dies la seva Oficina de Turisme a l'edifici de l'Ajuntament. Aquest punt d'informació tindrà dues subseus en punts estratègics de la ciutat: un en una guingueta a la platja i l'altre possiblement al centre comercial Mataró Parc. També pel que fa a la promoció de la ciutat, Romero va anunciar la celebració d'una fira de tecnologia i l'especial atenció que es tindrà enguany en la celebració del festival Cruïlla de Cultures. Per a tot plegat, el Pla gastarà en promoció, el 2006, un total de 147.000 euros, la part més important.

Forta incidència en el sector tèxtil
Una altra de les apostes més fortes fa incidència especial en el sector tèxtil i en el món de l'empresa en general. Des de l'IMPEM s'organitzaran diverses trobades amb un total de trenta empresaris de la ciutat per ajudar-los a reorientar les seves companyies. I es facilitarà que els treballadors sense feina pel tancament d'empreses tèxtils siguin recol·locats en altres empreses. Per aconseguir-ho, d'una banda es potenciarà la formació multisectorial dels treballadors i, de l'altra, la seva recol·locació premiant amb 600 euros els empresaris que contractin aquests treballadors. El cost de tot plegat serà d'uns 130.000 euros.

També relacionat amb la formació, des de les escoles mataronines es combatrà el fracàs escolar, amb un pressupost de 71.000 euros, i es començarà a implantar el Pla que ha de fer de Mataró una ciutat pionera en la implantació i l'ensenyament de la llengua anglesa, amb una despesa inicial de 25.000 euros.

Conjunt de despeses
- Execució del Pla de promoció de ciutat – 147.000 euros
- Pla de xoc contra el fracàs escolar – 71.000 euros
- Creació d'un Centre Local de Serveis Tèxtils – 60.000 euros
- Intervenció paisatgística: la riera com a parc fluvial lineal i millora de la mobilitat peatonal – 48.000 euros
- Col·locació d'habitatges, transport, dotacions i equipaments estratègics – 48.000 euros
- Pla de xoc del sector tèxtil – 48.000 euros
- Creació d'ocupació, preferentment per a dones, en l'àmbit dels serveis a les persones dependents – 40.000 euros
- Mataró ciutat trilingüe. La ciutat on es pot viure en anglès – 25.000 euros
- Plans Integrals de barris consolidats per suavitzar la problemàtica de l'habitatge i millorar la cohesió social – 25.000 euros
- La riera de Sant Simó com a corredor verd entre Mataró i les Cinc Sènies – 25.000 euros
- Implantació de la reforma dels mercats municipals – 24.000 euros.
- Òrgan de planificació de formació per al treball – 15.000 euros
- Creació d'un Sistema de vigilància i captació internacional de tecnologia (Tech Hunting) – 12.000 euros
- Incubadora de nous projectes de base tecnològica en el TecnoCampusMataró – 12.000 euros