Taberner diu que no té diners per liquidar els deutes amb els treballadors

Al juny es jutjarà un possible frau de l'empresa que s’hauria buidat de patrimoni per tal d’al·legar insolvència

L'empresa tèxtil Taberner, de Mataró, i els seus treballadors, han rebut aquest dijous una citació dels Jutjats de Mataró perquè al mes de juny es posi fi a la polèmica que envolta la tèxtil des de fa uns mesos. Segons expliquen els treballadors, Taberner es va buidar de patrimoni fa un any i mig per poder tancar l'empresa sense haver d'indemnitzar-los, al·legant insolvència. Des de què va sortir a la llum aquest possible frau l'empresa sempre ha dit que realment no té diners per pagar.

Ja fa tres mesos des de que els treballadors de l'empresa tèxtil de Mataró Taberner sospiten de la direcció. Durant l'últim trimestre, l'empresa no agafa encàrrecs i, aproximadament des del mes de febrer, els treballadors ja no tenen feina a fer. Tot i això, encara hi van a fer acte de presència perquè no els deixin de pagar a final de mes. Davant d'aquesta situació, l'empresa va ser demandada el mes passat als Jutjats de Mataró per acomiadament improcedent. I és que segons explica l'advocat dels treballadors, Francesc López, “el fet de què se'ls privi d'exercir el seu dret a la feina és com si els acomiadessin”. El judici per aquesta causa serà el proper 21 de juny.

Difícil acord
En els dos mesos que queden fins a la data del judici, podria ser que l'empresa volgués renegociar un expedient de regulació d'ocupació (ERO). L'empresa ja en va presentar un fa un parell de mesos, però en no tenir encara representant legal el van rebutjar. Tot i això, Francesc López explica que des de llavors l'empresa no ha fet cap pas endavant en la negociació. “Estan molt tancats”, comenta l'advocat, que no creu que Taberner canviï la seva idea de “ni tant sols liquidar el contracte que té signat amb una vintena de treballadors”. Francesc López pensa que l'empresa continuarà dient que no té diners fins al final. “La mercantil realment no té res, però la família Taberner s'ho va vendre tot i es va embutxacar els diners premeditadament fa més d'un any”, explica l'advocat. L'operació de Taberner hagués consistit, segons López, en la venda de la seva planta per anar de lloguer a una nau del polígon industrial del Pla d'en Boet. Els diners d'aquesta venda haurien anat a parar directament a les arques de la família per demostrar, ara, una suposada insolvència de l'empresa i estalviar-se així les indemnitzacions als treballadors.

Mentre no s'arribi a una resolució, i des de ja fa uns mesos, la plantilla de Taberner es manifesta tres cops per setmana davant els domicilis del primer propietari, Valentí Taberner, a la plaça Espanya, i de la gerent actual, la seva filla Anna Maria Taberner, al carrer Catalunya. Aquestes manifestacions es repeteixen cada dimarts i dijous al vespre, i cada dissabte al matí.