El CSOA La Drogueria surt al carrer per mostrar les seves activitats

Els joves okupes van programar una jornada lúdicocultural a la Plaça Santa Maria

El col·lectiu de joves del Centre Social Okupat i Autogestionat La Drogueria de Mataró van sortir al carrer el passat dissabte per mostrar a la ciutadania les activitats que duen a terme al local. La plaça Santa Maria va ser el lloc escollit. D'aquesta manera, volen denunciar l'ordre de desallotjament fixat per al 26 de maig. Des de fa catorze anys, l’antiga drogueria del carrer Santa Maria, ara propietat de l’ajuntament, ha estat buida. Des de fa quatre anys va ser ocupada per un grup de joves que s'ha autogestionat l'espai, on porten a terme diverses activitats, tallers i celebracions obertes a la gent del nucli antic de Mataró i, en especial, als moviments socials.

“Probablement la gent té una visió negativa del moviment okupa pel què es veu als mitjans de comunicació” i que, per aquest motiu, “la idea de treure les activitats al carrer és la millor manera de mostrar les coses que s'hi fan”, va comentar l’Aran, portaveu del col·lectiu. Aran assegura que tot el que fan és positiu per a la ciutat i els ciutadans “aquestes tasques d'autoformació i autogestió ens ajuda a créixer personalment i a dur una lluita política contra les coses que no hi estem d'acord”.

Entre les activitats que es va dur a terme durant tota la jornada hi destacava una biblioteca amb llibres polítics, una distribuïdora discogràfica que recolza grups de música minoritaris, tallers de serigrafies i d'arreglar bicicletes, una mostra del moviment veganista, que està en contra l'explotació dels animals i el respecte per la natura i un “calaix de sastre” on la gent intercanviava peces de roba. També es van programar xerrades i la projecció de tres documentals: 'Besos al Besòs', 'La lluita del 2003' i 'El forat de la vergonya' relacionats tots amb el moviment social i veïnal.

Una història amb possible final infeliç
Situat al número 20 del carrer Santa Maria, en ple nucli antic de Mataró, la Drogueria va ser ocupat fa quatre anys per un grup de joves que volien aprofitar un espai que estava abandonat des de feia catorze, “la Drogueria està en una illa de cases afectada per un pla especial de millora urbanística”, va dir Aran. “Però encara no hi ha cap projecte concretat, tot i que igualment ens volem fer fora”. El centre social es troba concretament a Can Cruzate, on, a banda dels 'okupes', hi viuen també un parell de famílies i hi ha instal·lats tres comerços.

Properament, però, l'Ajuntament demostrarà als Jutjats que és el propietari de l'espai i demanarà que es desocupi. El portaveu del centre social recorda que “el judici és el 24 d'abril i si la sentència és condemnatòria, que és el més probable, el proper 26 de maig a dos quarts de deu del matí es desallotjarà la Drogueria”. Tot i així, els joves denuncien que en aquest procés judicial hi ha un possible defecte de forma. “Diuen que el desnonament es fa pel precari estat de l'edifici i per falta de pagament, tractant-nos de llogaters morosos, quan no hem signat res amb ningú”, havia aclarit uns dies abans l’Aran. A l'espera del que passi amb La Drogueria, els joves apunten que “som part del teixit social de la ciutat i això al poder polític no li ha agradat mai, a més que mostrem cada dia que estem en contra de la propietat privada”.