Sami Naïr critica les desigualtats entre les dos bandes del Mediterrani

El francès protagonitza la cita anual de la Nit de la Solidaritat

La Nit de la Solidaritat va comptar enguany amb el prestigiós filòsof Sami Naïr que en una conferència pronunciada davant una Teatre Monumental pràcticament ple va criticar l’actual sistema de relacions que allunya les dos ribes mediterrànies enlloc d’unir-les amb una unitat que, va dir, és demanada a crits per la realitat geogràfica. La conferència “Els conflictes en el mediterrani, necessitat de diàleg” va ser atentament seguida per la nodrida audiència que va seguir l’argumentació de Naïr, molt crític amb el mediterrani nord i en algun aspecte potser massa en la línia de la part sud, del que va obviar els aspectes més foscos.

Naïr va ser especialment dur amb Europa a qui va acusar d’haver empitjorat les condicions del sud i de retruc de tot el mediterrani. Segons el filòsof i sociòleg, el proteccionisme europeu en les relacions comercials és el causant de la desestabilització dels països de la riba menor i va avisar que la pròpia Europa ja està començant a recollir la patata calenta que ella pròpia ha sembrat en forma de l’onada de la immigració legal ja que tant el Magreb com l’Àfrica sudsahariana estan en un estat desastrós. Orient Mitjà, la guerra de l’Iraq o l’avenç de l’islamisme radical també van ser comentats per un Naïr exigent amb Europa a l’hora de dibuixar polítiques i dialèctiques reals i útils en matèria de cooperació i desenvolupament.

Realitat global
El sociòleg francès va fer una crida a pensar en global i a deixar de dividir en zones geogràfiques. Segons ell no es pot entendre Europa sense comprendre les realitats de la pròpia Àfrica i és en aquest sentit que es fa necessària la erradicació de les actuals normes del joc en matèria agrícola. I és que el proteccionisme la PAC, la política agrària comunitària de la Unió Europa és el que, en opinió de Naïr, propicia els problemes de desigualtat que repercuteixen en l’actual situació límit.