Els mataronins pugen al carro de les noves tecnologies

Un dels col·lectius amb més risc d’exclusió són les dones majors de 25 anys

Les estadístiques de l’Observatori de la Societat de la Informació assenyalen que Mataró ha progressat al llarg dels últims dos anys en la implantació de les noves tecnologies tan pel que fa a la llar com a l’empresa. Per primer cop la ciutat es situa per sobre de la mitjana catalana i espanyola pel que fa al nivell d’usuaris habituals d’internet. La presidenta de TecnoCampusMataró, Pilar González Agàpito, va presentar ahir els números de 2005 que arrosseguen una única dada preocupant. Les dones mataronines de més edat encara es troben lluny del nivell d’ús d’internet al que han arribat els homes de la seva mateixa franja. Introduir aquests segments de població amb risc d’exclusió de les noves tecnologies és l’objectiu del TCM, segons va comentar el seu director, Jordi Marin.

Pel que fa a la llar, la ciutat ha augmentat en un 11,8% els usuaris habituals d’internet, el que millora la mitjana catalana y espanyola en aquest àmbit. Les dades de l’Observatori de la Societat de la Informació indiquen un augment de gairebé un 9% en relació al 2003 de les llars mataronines que disposen d’ordinador, situant-se així en un 67,1%. També ha crescut considerablement –un 15,7%–, d’aquí l’augment d’usuaris, el nombre de llars que disposen de connexió a Internet. L’usuari tipus mataroní es un noi o noia jove, amb estudis universitaris, estudiant o treballador per compta aliena. Una de les dades que criden l’atenció es centra en la “preocupant” reducció d’ús d’internet que fan les dones entre 25 i 74 anys, el que contrasta amb el major ús que en fan els homes. Així doncs, les dones composen un dels col·lectius amb risc d’exclusió, com passa amb els mataronins i mataronines majors de 45 anys.

Les empreses
Pel que fa a l’àmbit empresarial, l’evolució en aquests dos anys ha estat més irregular, avançant en alguns termes i estancant-se en d’altres. Jordi Ardariu, membre del TCM, justifica aquestes dades pels darrers anys, difícils pel que fa a l’estructura i per la crisi del sector tèxtil, el que segons Ardariu ha dificultat la inversió en les noves tecnologies. Només un 6% de les empreses venen el seus productes per internet i un 30% realitzen les seves gestions des de la xarxa. Tot i així, un 83% de les empreses mataronines ja disposen de sistemes informàtics.