Mataró defineix l’ajuda solidària amb un nou pla director

El document estableix els objectius estratègic i les àrees de cooperació

El Pla director de solidaritat i cooperació al desenvolupament serà l’eina que l’ajuntament de Mataró usarà per planificar i seguir les polítiques de solidaritat i cooperació del municipi, així com les futures línies d’actuació. La regidora de Cooperació Internacional, M.Rosa Cuscó, ha presentat aquest matí el nou pla director, la mateixa setmana en que se celebrarà a la ciutat la Nit de la Solidaritat, on la mateixa Cuscó donarà a conèixer la memòria anual dels període de 2005 de les principals accions de cooperació realitzades des de la ciutat.

El document defineix els principals objectius estratègics per a dur a terme les diferents aportacions solidàries que es repartiran entre projectes repartits en diferents territoris i àrees geogràfiques que el consistori ha definit segons: l’evolució història i vincles establerts amb Mataró, els països i pobles originaris de persones residents a la ciutat, la cooperació amb la zona Mediterrània i la cooperació a Centreamèrica. Així doncs segons aquests criteris el consistori ha establert un “tracte preferent i continuat, no exclusiu” amb: Perú, Colòmbia, Centreamèrica, Chiapas, Marroc, Sàhara, Palestina, Senegal i Gàmbia.

El Pla defineix que l’ajuda municipal no es canalitzarà només a través del finançament –l’1% dels ingressos previstos al pressupost municipal– de projectes de cooperació sinó que també es realitzaran assessories tècniques municipals; les actuacions d’emergències i acció humanitària; l’educació per al desenvolupament i campanyes sobre el comerç just i la banca ètica. L’objectiu de totes aquestes ajudes, segons defineix el pla director –el primer d’aquestes característiques– són impulsar el desenvolupament local i comunitari així com fomentar les capacitats institucionals i enfortir el teixit social, afavorir la promoció i defensa dels drets humans i laborals i promoure en el municipi un model de societat més solidària. El Pla director es desenvolupa en col·laboració amb el Fons Català de Cooperació i Desenvolupament i té vigència fins a la redacció d’un nou pla.