Baron ofereix ajudes econòmiques als portals d’informació local

Les ajudes als portals i la ràdio municipal són alguns dels temes de les segones Jornades de Comunicació Local

Els portals d’internet d’informació mataronina, és a dir, els diaris electrònics de notícies de la ciutat, rebran ajudes de l’Ajuntament. Aquest va ser l’anunci que va fer l’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, durant la inauguració de les segones Jornades de Comunicació Local. Unes jornades que es van celebrar el divendres 17 de març al Centre Cívic del Pla d’en Boet i que van tenir molts més protagonistes com la futura ràdio municipal o la TDT.

Baron va anunciar en aquestes jornades l’intenció de l’ajuntament per ajudar econòmicament a aquestes empreses locals dedicades a la informació diària digital. Aquesta és una més de les iniciatives que darrerament ha llançat l’ajuntament al voltant dels mitjans de comunicació. El recent nascut butlletí municipal i el projecte de la nova ràdio són dues de les novetats dels panorama informatiu de la ciutat, els dos propietat de l’ajuntament i motius perquè Baron manifestes la seva satisfacció per l’estat actual dels mitjans d’informació de la ciutat.

Un òrgan de control paritari per la nova ràdio
La futura ràdio municipal va ser l’altre gran protagonista de les jornades. Des de la Plataforma per la Ràdio Municipal, Eloi Aymerich va explicar quines són les peticions de la plataforma pel nou mitjà. D’entre elles destaquen l’existència d’una quota participativa, és a dir, unes hores mínimes de programació dedicades a servir d’espai obert a la ciutadania, a les associacions. Aquestes podran tenir el seus espais fixos i fins i tot gaudir d’un periodista que s’encarregui del programa. D’altra banda, també van demanar un òrgan de control paritari, que la ràdio estigui regida no només per representants dels partits polítics, sinó també d’entitats i associacions ciutadanes. Un dels convidats a la jornada va ser Josep Alsina, representant de Ràdio Vilàfranca. Alsina va explicar com la seva és una ràdio amb vocació comarcal, que posa molt d’èmfasi en la informació i en la proximitat. A més, va explicar la seva forma d’organització, una organització molt similar a l’òrgan de control paritari que proposa la plataforma.

Maria José Recoder, la presidenta de la Comissió Especial que ha de crear l’organisme de comunicació audiovisual, també va participar en les jornades. Recoder va referir-se a la nova ràdio com una eina per donar a conèixer millor la ciutat, una via per donar veu a les entitats i fer-les arribar a la ciutadania. Tot i això, també va parlar de la necessitat que el nou mitjà tingui un “cost assumible”.

I aplicable a la ràdio i a molts altres mitjans, l’intervenció de Josep Corbella, professor de periodisme a la UPF, va destacar la necessitat de definir què és un mitjà de comunicació públic: un canal per a la comunicació de l’ajuntament o un mitjà per aconseguir que el ciutadà estigui informat.