Problemes interns de Renfe afecten als usuaris del Maresme

La falta de maquinistes provoca retards i aglomeracions a les hores punta

Renfe preveu en el seu pla 2005-2009 per als trens de Rodalies i Mitjana Distància l’adquisició de nous combois, línies més ràpides, més freqüència de pas i més connexions. Malgrat aquestes previsions, el servei a la línia del Maresme, una de les més col·lapsades segons les enquestes, segueix sense arribar a l’exigible. Des de fa una setmana la freqüència de trens entre Barcelona i el Maresme s’ha vist afectada per la falta de maquinistes, segons va reconèixer Renfe, tot i que en un primer moment es va anunciar que es tractava de problemes tècnics. Els usuaris són els que paguen els errors de la companyia amb esperes, retards, aglomeracions i diners per un servei deficient.

El pla 2005-2009 de Renfe anuncia una renovació de la flota de trens regionals que passaran de tenir una edat mitjana de vint a sis anys. Entre d’altres millores la companyia realitzarà una reconversió de la xarxa de rodalies amb una nova connexió que afectarà especialment el Maresme: la línia que enllaçarà directament Mataró i Sitges. A l’espera d’aquests canvis el present mostra una altra realitat.

Moció de CiU al Congrés
Recentment el Congrés dels Diputats va aprovar una moció presentada per CiU per la qual es comprometia a millorar el servei de rodalies a tot Catalunya amb un increment de capacitat del transport en hores puntes. Quatre mesos després aquest increment no s’ha produït, al contrari s’ha reduït per la negativa d’alguns maquinistes a realitzar hores extres i per la falta de previsió de l’empresa per a formar-ne de nous en un temps prudencial per no afectar a la freqüència de pas. Ara les connexions entre la Ciutat Comtal i el Maresme es veuen afectades a l’espera que la companyia pugui solucionar aquests errors que de moment paguen els usuaris que cada matí s’amunteguen a les andanes.