Santiago Ramentol aposta per la proximitat en la TDT local

Els representants de les televisions hi veuen un futur ple d'incògnites

El director de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisual de la Generalitat, Santiago Ramentol, creu que el 'model català' de televisió basat en la proximitat és el que ha de regir el futur de les televisions comarcals, amb l'arribada de la Televisió Digital Terrestre (TDT). Els representants de la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) han comentat però que s'acosta un panorama ple d'incògnites. Tot això en el marc de la II Jornada de la Comunicació que es celebra des d’aquest matí a Mataró. ?
Un dels més crítics ha estat el director de la Televisió de Mataró, Lluís Lligonya, que apunta que ja hi ha una gran contradicció en la presentació de candidatures per optar a alguna de les llicències de TDT privades. “Hi ha grans grups de comunicació que opten a deu demarcacions i, perquè els hi surtin els comptes hauran de fer una programació unitària, que s'allunya del concepte de proximitat”. Lligonya també ha comentat que el procés de traspàs a la TDT serà llarg i molt car. En aquesta mateixa línia s'ha posicionat el director de la Xarxa de Televisions Locals (XTVL), Miquel Bonastre, que assegura que “una televisió no podrà subsistir sola”. Bonastre també ha comentat efectes col·laterals que comportarà l'apagada analògica i l'arribada de la TDT: el trencament del model de mitjans de comunicació de masses i les complicacions amb què també es trobaran les empreses en el món publicitari.

Per contra, Ramentol ha afirmat, durant la inauguració de la II Jornada de Comunicació que s'ha fet durant tot el matí a Mataró, que els estudis econòmics que té la Generalitat apunten que a la comarca del Maresme té viabilitat suficient per impulsar dues televisions públiques i dues de privades, fet que sovint ha estat criticat per alguns alcaldes de la comarca pels alts costos que significa l'arribada de la TDT. El director de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisual ha recordat que la llarga tradició de televisions locals de proximitat que hi ha a Catalunya ha d'impregnar l'esperit de les noves televisions que facin el salt de l'analògic al digital.

Lligonya convençut d’aconseguir una llicència
El director de Televisió de Mataró, Lluís Lligonya, s'ha mostrat totalment convençut que la seva televisió obtindrà una de les dues llicències de televisió privada que hi haurà al Maresme. “Portem treballant 22 anys, hem fet els deures i garantim les 4,5 hores d'informació local que se'ns requereix. Seria molt estrany que no ens la donessin”, ha conclòs Lligonya. En aquest sentit, Ramentol ha avançat que es treballarà per garantir el salt de l'analògic al digital per a aquelles televisions que durant molt de temps s'han mostrat heroiques per mantenir un mitjà de comunicació d'àmbit local.