Mataró arriba als 116.764 habitants

La població de Mataró continua augmentant gràcies a la immigració

La setmana passada la regidora de Serveis Centrals i Planificació, la Sra. Pilar González Agàpito, va presentar les dades de l’últim estudi sobre la població de la ciutat. Les dades revelen que la població de Mataró durant el 2004 ha tingut un creixement de l’1,88% fruit dels moviments migratoris i de la pujada de la natalitat. Ara mateix el nombre d’habitants és de 116.764 habitants el que converteix a la ciutat de Mataró en la setena més poblada de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Aquest creixement no s’ha distribuït de forma equitativa, ja que hi han barris com el Pla d’en Boet o Vista Alegre que han tingut valors negatius. Els barris que han crescut més són el Palau i Rocafonda que han rebut molta població immigrant, Cirera gracies a les noves zones residencials de la Via Europa i del Parc Nou on la majoria de gent que hi ha arribat són parelles joves de Mataró o de la la perifèria. L’altre barri que ha tingut un fort creixement ha estat l’eixample fruit de l’arribada de mataronins que han canviat de residència. Malgrat això aquest any passat ha estat el que ha tingut la taxa més elevada de baixes dels últims anys, però com va sent habitual en els últims temps el nombre d’altes ha estat molt més alt que el de baixes.

La població de Mataró tendeix a l’envelliment i al mestissatge
La mitjana d’edat de la ciutat ha passat a ser de 39,13 anys, el que suposa un envelliment del 0,5% de la població amb relació al 2003. Aquest fet és a conseqüència de l’allargament de l’esperança de vida que arribat fins els 80,84 anys i de les baixes taxes de natalitat. Tot i això l’arribada de molta gent jove immigrant i el seu alt índex de natalitat han fet que ritme d’envelliment de la població s’hagi frenat una mica. Pel que fa a la població estrangera, els no nascuts a l’estat espanyol ja són un 12,48% de la població total de Mataró, durant aquest any s’han empadronat més de 6.000 estrangers. El grup més nombrós és el dels magrebins, seguits dels sub-saharians i dels sud-americans. Tot i això la població xinesa ha estat la que augmentat de forma més significativa en l últim any. Els barris amb més immigrants són, el Palau, Cerdanyola i Rocafonda.

Pel que fa a les dimensions de les llars durant l’any 2004 la mitjana de membres s’ha situat en 2,78, el que representa un 0,2 menys que l’any anterior. Els barris amb una mitjana més baixa són el Centre i l’Eixample fruit de de l’envelliment d’aquest barris, en canvi Pla d’en Boet i Vista Alegre són els barris amb una mitjan més alta, amb un 2,99 i un 3,07 respectivament. L’estudi també ha mostrar altres peculiaritats com els noms més utilitzats pels pares a l’hora de posar el nom als seus fills, per les nenes el més utilitzat és Paula, seguit de Maria, Carla, Laia i Marina, i pels nens Pau, seguit de Marc, Aleix i Arnau.

Menys morts i més vells
L’estudi revela que Mataró ha experimentat un menor nombre de defuncions l’any 2004 amb un total de 801 morts, un 3,2% menys que el 2003. Això suposa una millora de l’esperança de vida tot i que es preveu un augment a l’alça de la tassa de mortalitat degut al palpable envelliment de la població mataronina. Les edats mitjanes tant d’homes com de dones han vist augmentar el seu coeficient. Això fa pal·lès que l’envelliment és fàctic tot i que s’aprecia que el fet immigratori equilibra aquesta tassa ja que les altes demogràfiques que sofreix Mataró són joves. Mataró és doncs més vella a pesar de la joventut immigrant i, de moment, té menys morts tot i que es preveu un increment en les defuncions.

Cirera, el barri que més creix
El barri de Cirera és el que presenta un saldo de creixement més gran sent l’únic cas en què se supera el 10%. L’eix de la Via Europa així com les reurbanitzacions que s’hi efectuen poden explicar aquest augment. Els altres barris que creixen són el Centre, l’Eixample, Molins-Torner i La Llàntia. Dels onze barris mataronins destaquen l’Eixample i Cerdanyola com els de més moviment intern en el si de la ciutat. Un altre indicador a tenir en compte és el que assenyala el Centre i l’Eixample com els que tenen menys membres per llar en contraposició a Vista Alegre i Pla d’en Boet. La diferència entre els dos casos és de mig membre per llar.