Mataró aposta per mediadors al carrer per prevenir la conflictivitat social

Treballaran per afavorir la convivència fins a final d'estiu, preferentment a les zones de Cerdanyola i Rocafonda-El Palau

Curs Mediadors

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa aquesta setmana un nou programa de de mediadors socials per treballar a l’espai públic, amb l'objectiu de ser una "eina de prevenció i gestió dels conflictes, i amb l’objectiu d’afavorir la convivència i la cohesió social".

Sota el nom de “Agents per a la convivència”, el programa compta amb quatre mediadors repartits en dos equips que treballaran de dimecres a dissabte i principalment en horari de vespre-nit (prioritàriament de 19 a 24 h). Ho faran de manera coordinada amb altres serveis municipals, com Mediació Ciutadana, els educadors en medi obert dels Espais Joves, el Programa de suport a les comunitats veïnals, els equips de Benestar Social i Infància, la Policia Local, i l’Agència de Suport a l’Associacionisme, entre altres. També treballaran conjuntament amb les entitats de la ciutat i l’àmbit comunitari.

Repunt dels problemes de convivència

Després d'uns mesos de confinament en els quals els problemes de convivència havien disminuït de forma important, des de l'Ajuntament s'apunta que el desconfinament progressiu "ha evidenciat un repunt dels problemes de convivència, especialment a zones de la ciutat amb una alta densitat de població, i on la crisi econòmica ha tingut i té un impacte agreujant a situacions estructurals de vulnerabilitat social". Per tot plegat, s'aposta ara per aquests agents per a la convivència, que són professionals titulats en l’àmbit social, i amb formació específica en mediació i civisme. Vetllaran principalment per la prevenció i gestió de conflictes, informació, sensibilització i promoció d’actituds cíviques per tal de fomentar accions de bona convivència i respecte entre la ciutadania, així com el bon ús dels béns públics i privats de la ciutat, fomentant la corresponsabilitat de l’espai públic.

Els territoris d’intervenció seran preferentment Cerdanyola sud i Rocafonda-El Palau de forma aleatòria, a banda d'altres punts estratègics de la ciutat. El període d’intervenció serà del 26 de juny al 26 de setembre. Durant aquests 3 mesos d’intervenció es farà una avaluació continuada i s’elaborarà una proposta més integral per donar-hi continuïtat a partir de l’1 d’octubre, que tingui com a finalitat una major incidència en el treball associatiu i comunitari, i en el treball amb famílies.

Objectius de les actuacions dels grups de mediació:

1- Fomentar la bona convivència veïnal i les eines per a la comunicació empàtica i el foment de la corresponsabilitat.

2- Detectar casos conflictius i/o vulnerables (infància i joves), i fer la derivació a altres serveis municipals.

3- Fomentar l’ús responsable dels espais públics, amb especial incidència en la gestió dels sorolls i en l’exercici de la responsabilitat amb els menors d’edat per part dels seus familiars.

4- Atendre dubtes, queixes i suggeriments dels ciutadans, a qui explicaran com canalitzar-los cap als serveis pertinents, així com fomentar la resolució autònoma dels conflictes i la vinculació al barri i al territori.

Aquest programa d’estiu té un cost de 21.495 €, subvencionat en la major part (72,4 %) per la Diputació de Barcelona.