La DGT regula l'ús dels patinets elèctrics amb noves prohibicions i multes

L'Ajuntament de Mataró preveu aprovar aviat una nova ordenança de mobilitat per actualitzar la del 2009, que inclourà la regulació de vehicles de mobilitat personal

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 19 Desembre 2019 11:46

Ciutat 2017/2019, patinets electrics

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha creat una instrucció tran­sitòria en la qual estableix quina normativa han de complir els patinets elèctrics a partir d'ara. La mesura s'aplicarà fins que entri en vigor la regulació formal sobre vehicles de mobilitat personal (VMP), que actualment està en fase de tramitació. La instrucció s'ha creat a petició dels agents de trànsit, col·lectiu que ha alertat sobre els riscos que l'augment de patinets elèctrics a les grans ciutats comporta per a la seguretat viària de la ciutadania.

Segons la normativa, les sancions que es poden aplicar per un mal ús d'un VMP són diverses. Per exemple, els conductors d'aquests vehicles tindran l'obligació de sotmetre's a les proves d'alcohol i drogues i, en cas de sobrepassar-les, hauran d'afrontar les mateixes multes que la resta de conductors. D'altra banda, durant la conducció, els propietaris de VMP no podran utilitzar cap dispositiu mòbil o qualsevol altre sistema de comunicació, ni portar auriculars. La sanció en cas d'infracció serà de 200 euros.

A més, els VMP tindran prohibida la circulació per voreres i zones de vianants, com s'indica a l'article 121 del Reglament General de Circulació. La multa també serà de 200 euros. En aquest sentit, aquests vehicles, que es caracteritzen per disposar d'una sola plaça, només podran portar una persona. En cas que l'utilitzin dues o més a la vegada, la sanció serà de 100 euros.

A Mataró
Durant la primera meitat del 2019, hi va haver 14 incidents amb patinets elèctrics

Per últim, una altra de les prohibicions destacades de la normativa té a veure amb la conducció nocturna. Es considerarà un comportament negligent no portar enllumenat ni roba o elements reflectants a la nit. La multa serà de 200 euros.

Què entenem per un VMP?
Un vehicle de mobilitat personal és un vehicle d'una o més rodes que  disposa d'una única plaça i que és propulsat exclusivament per motors elèctrics. La velocitat màxima que poden assolir està al voltant dels 6 i els 25 km/hora. Dit això, queden fora d'aquesta categoria els vehicles sense sistema d'autoequilibri i amb selló, els concebuts per a la competició i els adreçats a persones amb mobilitat reduïda, entre altres.

Ciutat 2017/2019, patinets electrics

Algunes infraccions comportaran una multa de 200 euros

En espera d'una nova ordenança municipal de mobilitat

Al mateix temps que la DGT elabora la regulació formal sobre els VMP, l'Ajuntament de Mataró també treballa en una nova ordenança municipal de mobilitat que espera poder aprovar d'aquí poc. Aquesta normativa d'àmbit local té com a objectiu actualitzar la del 2009 i adaptar-la a les noves necessitats de mobilitat, segons expliquen des del consistori. En aquest sentit, una de les finalitats de la nova ordenança és incloure la regulació dels VMP.

De fet, al llarg del 2018 es van produir dos accidents amb patinets elèctrics implicats a Mataró. Aquesta xifra ha augmentat considerablement aquest any: només durant la primera meitat del 2019 es van registrar 14 incidents a la ciutat.