Els delictes augmenten un 5% a Mataró en els últims dotze mesos

Entre juliol del 2018 i juny del 2019, el nombre total d’infraccions penals denunciades va passar de 8.212 a 8.623

  • Redacció // Fotos: D.Ferrer i cedides
  • Dimecres, 31 Juliol 2019 12:31

Reunió de seguretat

Rebaixar la percepció d'inseguretat al municipi és un dels reptes que David Bote haurà d'afrontar en aquest mandat. Actualment, el consistori reclama més recursos policials a la Conselleria d'Interior amb un clar objectiu: frenar l'increment de delictes a la ciutat. De fet, entre el juliol del 2018 i el juny de 2019, aquests actes han augmentat un 5% al municipi, i han passat de 8.212 a 8.623, segons les dades presentades en l'última reunió de la Junta Local de Seguretat. D'aquesta manera, es deixa enrere la tendència a la baixa dels anys 2015, 2016 i 2017, en què els fets delictius van descendir a la capital del Maresme.

Per la seva banda, les detencions també han registrat un increment interanual significatiu, del 13,1%, amb 706 arrestos.

Per tipologies, els delictes contra el patrimoni han augmentat un 4,9% (de 7.037 a 7.385), mentre que els delictes contra les persones ho han fet un 2,2% (de 820 a 838). Destaquen també els repunts de denúncies per delictes contra la salut pública (90,5%, de 21 a 40) i contra l’ordre públic (50%, de 34 a 51).   

Bote ha tornat a demanar a Buch que destini més Mossos d'Esquadra a Mataró.

Els robatoris, a l'alça

Una altra de les dades que més preocupen els mataronins és l'increment dels robatoris amb força (que han registrat un increment del 2,9%) i amb violència (del 4%). En el cas dels furts en domicilis, l'augment és superior, del 17,2%, i han passat de 232 a 272 entre el juliol del 2018 i el juny del 2019.

David Bote i Miquel Buch

Mataró necessita més agents

En aquesta línia, durant la reunió mantinguda amb el conseller Miquel Buch dimarts passat, l'alcalde ha tornat a demanar a la Generalitat que destini més Mossos d'Esquadra al municipi. D'aquesta manera, el consistori vol evitar que el compromís de la conselleria de traslladar més agents a Barcelona acabi afectant els mitjans policials a disposició de Mataró.

Per part de la Policia Local, segons informa l'Ajuntament, s’està finalitzant el procés selectiu per cobrir les 19 places vacants que completaran la plantilla actual de 177 agents, i es manté el reforç a Rocafonda i Cerdanyola que es va decidir al gener, amb una patrulla fixa de la Unitat de Convivència i Civisme en aquests barris.

D’altra banda, la Policia Local treballa conjuntament des de fa mesos amb el Servei de Llicències en el control d’establiments on hi ha hagut indicis o queixes ciutadanes relacionades amb qüestions com l’incivisme, el consum de drogues o altres irregularitats administratives.

Per part de la Policia Local, s'està finalitzant el procés selectiu per cobrir 19 vacants.

Les mancances de la Policia Local

Tot i estar en procés de cobrir les vacants, "la plantilla orgànica de la Policia Local a Mataró hauria d'estar més a prop dels 190 agents que dels 180", va afirmar el regidor de Seguretat Pública, Juan Carlos Jerez, en una trobada amb els mitjans de comunicació el dijous dia 25 de juliol.

En aquest sentit, Jerez va lamentar: "Des del 2010 patim retallades, no només econòmiques, sinó de contenció a les plantilles dels cossos de seguretat a causa de les lleis pressupostàries". És per aquesta raó que "la majoria dels ajuntaments catalans es troben en fase de cobrir places vacants" i no de sumar més efectius, fet que "no respon al creixent augment de la població".

Retallades: Segons Jerez, des del 2010 cap ajuntament ha pogut augmentar la seva plantilla de cossos policials a causa de les lleis pressupostàries.

Delinqüents que segueixen quedant impunes

Amb més de 800 detinguts en l'últim any natural a Mataró, el regidor va explicar que la majoria de denúncies tenen a veure amb reclamacions civils i molèsties veïnals, no amb delictes penals. "Hi ha persones que la Policia Local i els Mossos detenen de forma sistemàtica, però que no van a presó fins que no acumulen diversos delictes", va explicar el regidor.

Per exemple, l'autor del tiroteig que va tenir lloc a Rocafonda fa un parell de setmanes va ser posat en llibertat l'endemà. D'altra banda, un dels lladres que va entrar a robar al domicili d'una dona de 78 anys i un home de 79 anys, fent ús de la violència i la intimidació, a principis de juliol, també ha quedat en llibertat. De la mateixa manera, Jerez apunta que la majoria d'ocupacions d'habitatges no es consideren un delicte. Tot plegat fa que "destinar els escassos recursos policials i d'investigació que tenim a delictes que després queden impunes provoqui la frustració entre els agents", va afirmar Jerez.

En aquesta línia, el regidor dona suport a les recents declaracions de la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, que aposta per enfortir les condemnes als lladres reincidents. "És evident que tothom vol posar el problema a l'agenda política i judicial, i es nota que estan canviant posicionaments, fins i tot ideològics", va concloure Jerez.

Tiroteig a Rocafonda

La seguretat viària

En relació amb la seguretat viària, el nombre d’accidents durant el darrer any s’ha reduït un 5,8%, i ha passat de 381 a 359, sense que s’hagi produït cap accident mortal.

Els accidents greus, per la seva banda, han augmentat un 80% (de 20 a 36), mentre que els lleus han caigut un 8,1% (de 430 a 395).

Tothom vol posar a l'agenda política i judicial l'enfortiment de les condemnes als lladres reincidents". – Juan Carlos Jerez

Els atropellaments s’han mantingut pràcticament sense grans canvis, amb un increment de l'1,2% (de 84 a 85). Tampoc no ha variat la seva localització, i és que el 65% dels atropellaments es produeixen en els passos de vianants.

Plaça Joan XXIII

Limitació horària de l’ús de les places Joan XXIII i Pepa Maca

En la mateixa línia de lluitar contra la inseguretat i afavorir la convivència ciutadana, l’Ajuntament ha aprovat per decret limitar l’ús de les places Joan XXIII i de la Pepa Maca entre les 23 h i les 8 h.
La mesura, que era un compromís amb les entitats veïnals i es posarà en marxa en els pròxims dies amb la instal·lació de cartells, es du a terme arran de les reiterades queixes i incidències registrades per qüestions relacionades amb l’incivisme i  a causa de les característiques urbanístiques d’aquests espais, que contribueixen a amplificar el soroll percebut en els habitatges propers.
En aquesta franja horària no s’hi podran realitzar determinades activitats (jugar a pilota, fer soroll, parlar amb veu alta, etc.) i els incompliments seran sancionats en el marc de l’Ordenança de Civisme. A més a més, el regidor va explicar que es rebaixarà la intensitat de la llum; es posaran sensors acústics que mesuraran els decibels i, en un futur, s'hi instal·laran càmeres per facilitar la feina als cossos policials.