Muntar i desmuntar, plogui o faci sol

Un any més, firaires de tot Catalunya arriben a Mataró per desplegar les seves atraccions i animar petits i grans a pujar-hi

  • Berta Seijo // Fotos: cedides
  • Divendres, 07 Juny 2019 07:58

Ciutat 2017/2019, muntatge fira atraccions

Amb el bon temps arriba la Fira a Mataró, i amb aquesta els firaires de tota la vida. Un dels que no fallen mai és l’Enrique Granell, expresident del Gremi de firaires de Barcelona, que, després d’11 anys representant l’entitat ha decidit cedir la responsabilitat a un altre company. Actualment, però, Granell segueix formant part de la junta del gremi i disposa de més temps per dedicar-se en cos i ànima al seu ofici.

De pares a fills

Nascut a Barcelona el 1964, Granell no és el primer de la seva família que es dedica al món de les fires d’atraccions. De fet, pertany a la tercera generació que ha decidit continuar amb una tradició heretada del seu pare i dels seus avis. “Des que era ben petit acompanyava la meva família a la Fira de Mataró amb tota mena d’atraccions”, afirma. En aquest sentit, els Granell són els que van portar la muntanya russa anomenada Fórmula 1 a la ciutat l’any 2006, una atracció en què els cotxes giraven sobre el seu propi eix per la inèrcia de les voltes.

El meu pare i els meus avis ja es dedicaven a l'ofici de firaire" Enrique Granell

Enguany, l’entrevistat torna al municipi acompanyat de la seva filla, que també es dedica a la professió. “Per a nosaltres Mataró és una estació molt important, sobretot des que està a tocar del centre de la ciutat”, explica. Precisament que no estigui ubicada fora del nucli urbà o repartida per un polígon és un dels punts forts de la fira mataronina, juntament amb el fet que no coincideixi amb la festa major. “Saps que la gent vindrà expressament a les atraccions, perquè no hi ha cap altre entreteniment més durant aquests dies”, argumenta. Tanmateix, Granell lamenta que es posés fi a la Fira comercial l’any 1999, ja que es tractava d’una mostra “que atreia molta gent cap a la nostra banda”.

Ciutat 2017/2019, muntatge fira atraccions

El millor i el pitjor de l’ofici

Granell ja ha fet els tràmits necessaris per desplegar les seves atraccions a Mataró, una tasca que l’entrevistat defineix com a un “autèntic malson”. Per a ell, la incertesa que li genera haver de renovar cada any el permís amb tots els ajuntaments és el pitjor del seu ofici. En aquest sentit, confessa que “el consistori mataroní és dels que posa les coses més fàcils per la bona relació que manté amb el Gremi de firaires de Barcelona”.
Tot i així, a Granell li agrada molt la seva feina. “El millor de la nostra professió és que no és gens rutinària ni monòtona, que ens permet ser itinerants i conèixer gent i ciutats noves, i que poques vegades hi ha lloc per a l’avorriment”, conclou.