Un Banc del Temps podria instalar-se a Mataró

Aquest peculiar banc no intercanvia diners, sinó temps i habilitats

Properament Mataró podria ser una ciutat amb un banc molt especial: un “Banc del Temps”. Això és el que es despren de l’acord al qual es va arribar en el passat Ple Municipal, en el que el Departament de Benestar Social, Salut i Consum va acordar presentar a la Comissió Municipal Informativa de Serveis Personals un estudi on es recullin diferents propostes per millorar la conciliació de la vida familiar i laboral. Dins d’aquestes propostes s’emmarca la del Banc del Temps.

El Banc del Temps consisteix en una activitat d’intercanvi, de cooperació, de dedicar una hora del teu temps i de les teves habilitats als demés. Però no es tracta d’una dedicació sense recompensa, sinó que el ciutadà que dóna una hora del seu temps al banc rep una hora del temps d’algun altre ciutadà a canvi. D’aquesta manera, una mare de família que necessita una hora setmanal de cangur però que en canvi sap cuinar molt bé, pot apuntar-se al Banc del Temps i allà li trobaran la cangur que necessita a canvi que imparteixi unes lliçons de cuina. La unitat d’intercanvi és sempre l’hora, independentment del servei que s’ofereixi.

Intercanvi d'habilitats i serveis
Es tracta d’una iniciativa que ofereix la possibilitat d’intercanviar habilitats i serveis entre un grup de persones que poden ensenyar o ajudar en tasques puntuals. És una bona manera de solucionar les diverses i nombroses necessitats dels ciutadans, alhora que fomenta l’oportunitat de conèixer i confiar en els altres per tal de resoldre les necessitats de la vida diària.

El primer Banc del Temps va nèixer a la italiana Parma l’any 1991 amb tants bons resultats que s’ha extès a diversos territoris europeus, espanyols com Madrid o Bilbao i catalans com diversos districtes barcelonins.