Contra l'estigmatització de les ocupacions

La PAH reivindica que és l'única alternativa real per moltes famílies d'accedir a l'habitatge que 8 de cada 10 pisos ocupats són d'entitats bancàries

PAH concentració

"Quan es parla d'ocupació de pisos als mitjans de comunicació es fa de forma intencionadament tergiversada, associant-la a problemes com la prostitució, el tràfic de drogues. Es fa expressament, fent gran aquesta minoria de casos i obviant que en la gran majoria l'ocupació és la única alternativa real per no dormir al carrer". Aquesta frase la subscriu el portaveu de la PAH de Mataró que en paral·lel a la resta de Plataformes d'Afectats per la Hipoteca del país ha llançat una campanya informativa que vol bregar contra l'estigmatització de l'ocupació com a via d'accés a l'habitatge. El raonament dels de la samarreta verda és clar: si hi ha necessitat d'habitatge i manca provisió pública d'aquests, les persones que ho necessiten tenen tot el dret d'ocupar.

"El 90 per cent dels casos d'ocupes són famílies que s'hi han vist obligades, que sinó es quedaven al carrer. Són famílies a qui Benestar Social no els ha respost", asseguren. Les dades en clau mataronina són orientatives però podrien ser d'uns 700 pisos ocupats a Mataró d'una borsa de 2.000 en mans d'entitats bancàries o, directament, fins voltors de les mateixes entitats. "A Espanya hi ha un 1 per cent d'habitatge social i els ajuntaments no han fet res des de 2006 quan cada vegada l'emergència d'habitatge era més i més alta. Ara fins i tot hi ha gent treballadora que es veu abocada a optar per l'ocupació, que no és res satisfactori, més aviat al contrari: és un trauma per qui es veu abocat a entrar a un pis". 

PAH concentració

La campanya de les PAH vol ser també una mesura de pressió cap als partits en ple període preelectoral, un crit d'alerta per entomar la problemàtica de l'habitatge. "La gent que ocupa pisos és gent que si tingués oportunitat, tindria accés a l'habitatge social però per tenir.hi accés primer hi haurà d'haver una aposta. Només un 1,3 per cent de l'actual parc d'habitatge és públic, és inadmissible", diuen des de la PAH.

"Mà dura amb la delinqüència"

La plataforma demana "que hi havia mà dura amb la delinqüència com el tràfic de drogues que s'empara en pisos ocupats per operar" i reclama que no es diguin mentides. "Aquesta és una guerra contra la màfia política i financera i no entre veïns". En aquest sentit l'Oba Social ha allotjat a nivell de Catalunya, ja, a 4.000 persones en pisos propietats de bancs i adverteixen que seguiran apostant per aquesta via".

Denúncia de racisme
Una altra de les denúncies que fa la PAH Mataró es la de racisme envers algunes finques. "Ens trobem amb famílies que pel seu origen se'ls denega l'accés a habitatge o lloguers de mercat i es veuen abocades a l'ocupació per no quedar-se al carrer", denuncien.