Els Marxaires Mataró-Canigó tornen a recorrer el Camí del Nord

La cita anual d’aquest grup recorda l’exili i la resistència dels catalans desprès de la guerra civil

Els Marxaires Mataró-Canigó tornaran a fer el seu viatge pel Camí del Nord desprès de l’èxit que van aconseguir l’any passat. Aquest grup mataroní, juntament amb Els amics del Camí del Nord francessos, ja estan preparan tot allò necessari per tornar a caminar per aquest camí de gran recorregut.

1939 -De l’exili a la resistència– 2005 és el nom que rebrà la ruta aquest any, en homenatge a tots els catalans que van fer aquest mateix camí al finalitzar la guerra civil per fugir de la dictadura franquista i refugiar-se en un país que no els va rebre tant bé com esperaven. Es tracta d’un camí de més de 200km que transcorre per indrets de gran interès històric al voltant de l’exili i la resistència. El Camí del Nord proposa un exercisi de memòria històrica, alhora que vol recordar als exiliats i els maquis que com els mateixos marxaires diuen: “Ho entregaren tot, en molts casos la pròpia vida, per lliurar l’estat Espanyol i també d’altres de les més cruels dictadures que ha enregistrat la història”.

Els marxaires tornaran a la seva cita anual amb aquest trajecte el proper dissabte 12 de febrer desde la Beget i el finalitzaran el dimart 15 del mateix més en arribar a La Vajol. El camí travesarà localitats com La Menera, Prats de Molló o Arles entre d’altres. Durant aquests dies recorreran més de 200km de terres catalanes distribuits en nou etapes, el nombre i la durada de les quals es pot ajustar a les necessitats de cada caminant.

El 2004 va ser un bon any pels Marxaire Mataró-Canigó, ple de dolces sorpreses. Per començar van veure com el Camí del Nord o del Canigó es veia reconegut com a camí de Gran Recorregut sota la denominació de GR-83. Això va arribar desprès d’un llarg procés de negociació entre institucions catalanes i franceses. D’altra banda, també van veure com creixia el seu prestigi desprès d’aparèixer en un reportatge del dominical de El País. Aquesta aparició va comportar que el nombre de solicituds per realitzar la marxa l’any passat es disparés i finalment el grup no pogués acceptar més component, ja que la caminada transcorre per pobles petits que no permeten grups gaire nombrosos.