La primera regidora de Mataró

Amb motiu del 8M, Esquerra Republicana va homenatjar Consol Nogueras, escollida regidora de l'Ajuntament l'any 1934

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dimecres, 13 Març 2019 17:02

Ciutat 2017/2019, Consol Nogueras

El passat dimecres dia 6 de març, la Sala d’Actes de Can Palauet va acollir l’homenatge a Consol Nogueras i Seda, la primera regidora escollida democràticament a Mataró. Nogueras justament va ser una de les quatre primeres regidores de Catalunya, escollides totes elles l’any 1934. En aquest homenatge es va presentar l'opuscle biogràfic escrit per la historiadora Margarida Colomer, i editat per la Fundació Irla.


A l’acte hi va intervenir Anna Salicrú, Pre­si­denta de la Secció Local d’Esquerra Republicana Mataró, on va exposar el deure “com a republicanes” de “recordar la memòria de les qui ens va precedir, i encara ens queda molta feina per fer per arribar a una plena igualtat”.

Serà Mataronina Il·lustra

En aquest sentit, Salicrú va explicar que fa un any Esquerra Republicana va proposar canviar el nom de Sala de Regidors a Sala Consol Nogueras. Malgrat que no es va aprovar el prec, serà la primera mataronina present a la Galeria de Mataronins Il·lustres.

La glossa de Nogueras

Margarida Colomer va exposar el seu estudi sobre Consol Nogueras, fent una aproximació a la seva persona i com va viure la seva lluita: Des que va arribar a Mataró des d’Argentona, la seva adhesió als moviments socials i feministes, l’elecció com a regidora i tota la seva gran tasca a la rereguarda durant la Guerra Civil, i finalment el seu dur i llarg exili, on va restar en unes duríssimes condicions i sense veure gran part de la seva família.

Una feminista als anys 30

Colomer va fer especial menció a les reivindicacions feministes de Nogueras, entre d’altres un manifest que va escriure per animar a les dones a combatre el feixisme, que considera totalment vigent avui en dia.
Per cloure la seva exposició, la historiadora va reivindicar la figura de Consol Nogueras. “A l’exili van marxar els governs legítims, i també moltes dones lluitadores i exemplars. Van voler silenciar-les, però avui la lluita continua. El millor homenatge que podem fer a la Consol, i a totes les persones que van patir el franquisme, és lluitar pels Drets de les Dones i per la llibertat del nostre país”, va dir.
Finalment va intervenir Jacques Carbonell, nét de Consol Nogueras, agraint en nom de la família l’homenatge, especialment pels fets anteriors a l’exili:  “És el reconeixement a una gran dona que va viure un moment històric crucial. És un testimoni que hauria de fer reflexionar per acabar finalment amb el feixisme que avui torna amb força al món: Trump, Bolsonaro, Le Pen....”.