8-M: Mataró se suma a la vaga feminista i programa una setmana d'activitats

Entitats de la ciutat es coordinen per organitzar el que es preveu un dels dies més reivindicatius d’aquest 2019. Fem un repàs a totes les iniciatives i propostes

  • Anna Galdón // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 07 Març 2019 16:23

Ciutat 2017/2019, vaga feminista

La marea lila és imparable. Va quedar demostrat el 2018 i aquest any es tornen a preveure mobilitzacions multitudinàries arreu. No només segueixen havent-hi els motius que hi havia l'any passat per sortir al carrer, sinó que durant tot l'any hi ha hagut episodis vergonyosos (com ara la resolució de la sentència a La Manada) que no han fet més que encoratjar un moviment que veu com agafa força a cada passa que dona.


A Mataró hi ha entitats que fa molts anys que treballen per la igualtat. Que lluiten, cada dia i des de fa molt temps, per conscienciar la societat de la necessitat d'un canvi de model i de paradigma. Aquests últims mesos s'han mobilitzat per convertir aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, en una altra jornada històrica. Fem un repàs a la seva trajectòria i a les accions que pensen portar a terme aquesta setmana.

Comitè de la Vaga Feminista de Mataró

Nascut l'any passat amb motiu de la primera vaga general feminista pel 8M, el comitè està integrat de forma exclusiva per dones de la comarca. Des de 2018, les seves integrants han agafat la batuta de l'organització a la ciutat de la vaga feminista.

Així, el comitè és el que convoca la vaga a la ciutat i qui organitza els dos actes principals del 8-M a Mataró: la manifestació el matí de divendres a les 11:30h a la Pl. Granollers i la columna cap a Barcelona per baixar de manera conjunta a la gran manifestació que hi haurà a la tarda a la ciutat comtal. Aquesta última convocatòria és a les 17h a la plaça Miquel Biada, davant de l'estació de Renfe.

També elles recordaven durant la roda de premsa que van fer per convocar la vaga quin era el paper dels homes: “Si vols sumar-te, fes els serveis mínims de la teva empresa perquè les dones puguin fer vaga o assumeix les cures perquè les dones puguin ser a les mobilitzacions”.

Columna cap a BCN
A les 17:00h davant l'Estació.
Objectiu? Baixar conjuntament a la manifestació de Barcelona

Teixit de Dones

És la taula d'entitats de dones de Mataró. Lluiten pels drets de les dones amb accions que abasten des de conferències i xerrades fins a pressionar el consistori pel canvi de polítiques. Una de les propostes que més visibilitat té és la convocatòria que organitzen cada mes a la porta de l'Ajuntament per retre homenatge a les dones que han estat assassinades per ser dones. “Una acció senzilla”, asseguren des de l'entitat, però que té per objectiu “reafirmar que no les oblidem. Ho fem per trencar el silenci”.

Juntament amb el consistori, aquest 8 de març han organitzat una concentració divendres davant del mural "Insubmises" (a l'Espai Firal del Parc Central a les 11h). La idea és baixar de forma conjunta a la concentració de les 11:30h a la Plaça Granollers. I, de cara al diumenge dia 10 de març, han convocat l'Onada Violeta, una marxa que anirà des de l'Ajuntament i fins a la Plaça Pepa Maca. Per aquesta marxa, Teixit de Dones anima tothom a portar alguna peça de color violeta.

Teixit de Dones
"L'acció que fem cada mes és una acció senzilla. Però ho fem per trencar el silenci"

Maresme Feminista

Des de fa set anys aquest moviment feminista maresmenc impulsa la Marxa Feminista del Maresme, una acció ja consolidada que suma adeptes cada any que se celebra. Aquest any, i per fer partícip a les interessades en la seva preparació, s'han convocat assemblees prèvies durant tot el mes de febrer. Segons han declarat les organitzadores a través de l'espai Facebook del col·lectiu, han estat espais per “pensar la marxa, però també per posar en comú i coordinar les accions i els actes que ja s'estiguin coent en els diferents pobles del Maresme”.

A banda de les assemblees d'aquest 2019, en els últims anys Maresme Feminista s'ha donat a conèixer per les xarxes socials gràcies als seus originals vídeos. Vídeos que buscaven donar a conèixer les marxes i animar tothom a participar-hi i que en més d'una ocasió han arribat a ser virals.

Comitè de Vaga
"Si ets home i vols sumar-te, fes els serveis mínims de la teva empresa perquè les dones puguin fer vaga o assumeix les cures que fan habitualment les dones perquè aquestes puguin ser a les mobilitzacions"

Ciutat 2017/2019, vaga feminista

Feina invisible

"Si parem les dones, es para el món". Aquest és un dels eslògans de les mobilitzacions del 8-M. Es tracta d'una frase que simplement vol posar de manifest que les dones realitzen molta de la feina no remunerada i no reconeguda sense la qual el sistema no funcionaria com ho fa avui. És la coneguda com a "feina invisible", és a dir, la feina de la llar i la gestió de la criança, però també la cura de malalts o de les persones grans a càrrec.

Una feina que s'estima que realitzen en més d'un 75% les dones i que representa, segons la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d'Europa, el 55% del PIB espanyol. L'organisme europeu assenyala també que aquest "problema social" s'hauria d'abordar entre tots, com a societat, i que la clau per a resoldre-ho es troba principalment en l'educació: “A cuidar s'aprèn cuidant. Tant els nens com les nenes poden aprendre-ho des de la infantesa”, assegurava Rosa Peñalver, coordinadora del grup de treball.

És per aquest motiu que la vaga demana que, a banda de la vaga laboral, hi hagi també una "vaga de cures". Les convocants a l'aturada demanen que les dones deixin de realitzar, el 8 de març, aquelles feines invisibles que realitzen la resta de dies de l'any. Segons els comitès convocants, aquesta acció és clau perquè s'entengui la càrrega invisible que suporten les dones, i sense la qual el sistema no funcionaria.

Feina invisible
La "feina invisible" és aquella no remunerada i no reconeguda. La realitzen majoritàriament les dones i es calcula que representa un 55% del PIB.

Ciutat 2017/2019, vaga feminista

Qui pot fer la vaga del 8M?

Tothom. Tal com ha explicat el Comitè de la Vaga Feminista de Mataró durant la roda de premsa, tothom pot secundar l'aturada general. Així, i com passaria amb una vaga general ordinària, totes les treballadores i treballadors tenen cobertura legal per sumar-se a la reivindicació. Es tracta d'una vaga general laboral secundada pels grans sindicats.
CCOO i UGT han registrat aturades parcials de dues hores, i els sindicats minoritaris com CGT, CNT o Intersindical s'han sumat a les 24 hores. És a dir, que tothom pot fer aturada o vaga, estigui o no afiliat a un sindicat. No cal comunicar-ho amb antelació a l'empresa i tothom que ho vulgui té cobertura legal per parar.
Qui no faci vaga també es pot sumar a les reivindicacions del 8 de març deixant de consumir o participant dels actes convocats. L'aturada és laboral, però també estudiantil, de consum i de cures. Això vol dir que es convida a tothom que es vulgui sumar a les reivindicacions que no consumeixi i que, de tenir persones al càrrec (el més habitual és tenir cura de persones grans o dels infants), aquell dia intenti delegar aquesta responsabilitat en algú altre.
La idea general, doncs, va més enllà del 8 de març. L'acció vol fomentar un espai que reflexioni sobre les tasques invisibles que fan les dones. Tasques, en la seva majoria, no remunerades. Es vol que la ciutadania prengui consciència del model econòmic actual i del pes que recau en les dones per així proposar alternatives que incloguin a tota la població, no només una meitat.