La processionària del pi ja és aquí

Ja s’han començat a detectar nius d’eruga processionària del pi als parcs i zones boscoses de tota Catalunya

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 04 Març 2019 09:33

Ciutat 2017/2019, processionaria del pi
La processionària o cuc del pi és la forma larvària de la polilla Thaumetopoea polycampa, i es reconeix per construir els seus nius de seda en forma de bossa a les copes del pins (període febrer-maig). Les erugues estan envoltades d’uns pèls urticants que poden causar greus lesions, i la majoria de vegades requereixen atenció veterinària.


És molt evident el costum de desplaçar-se en filera; d'aquí ve el seu nom en referència a les processons.
L’efecte d'aquest insecte sobre els pins joves repoblats pot provocar la mort dels arbres. En canvi als arbres adults els provoca debilitat i manca de creixement.

Com afecta als nostres animals

Les lesions més comunes, i per sort les més benignes, solen ser a la llengua i llavis on provoquen des d'inflamacions lleus a les zones de contacte fins a necrosis importants de llengua i/o paladar.

Atenció!
Si sospita que la seva mascota ha pogut entrar en contacte amb la processionària del pi es recomana que es posi en contacte amb el veterinari.

Les lesions més greus requereixen hospitalització, tractament intensiu, cures diàries, alimentació assistida mitjançant sondes i inclús cirurgia correctora.
A vegades, alguns animals poden arribar a empassar-se l’eruga provocant lesions en esòfag i estómac com esofagitis, necrosis esofàgica, perforació esofàgica, gastritis i úlceres gàstriques.

Ciutat 2017/2019, processionaria del pi

El perill del vent
El vent pot actuar com a vehicle de propagació de les espícules d’aquestes erugues, i s’ha relacionat amb casos d’animals amb lesions oculars greus com queratitis corneal, uveïtis anterior, quemosis i hiperèmia conjuntival. Els pèls urticants penetren a la còrnia i són molt difícils de treure, per això la majoria d’animals afectats necessiten cirurgia reconstructora per reparar els danys causats.

Fins ara hem parlat de les lesions a nivell local però l’efecte irritant pot arribar a afectar a nivell sistèmic. En alguns casos es desencadena una reacció al·lèrgica que pot evolucionar a shock anafilàctic i comprometre greument la vida dels animals. Si la reacció d’hipersensibilitat és més lleu podem observar vòmits i/o diarrees.

Ciutat 2017/2019, processionaria del pi

La importància del pronòstic

El pronòstic del procés depèn de la gravetat de les lesions i l’abast dels òrgans afectats però amb l’eliminació dels pèls i tractament mèdic se sol aconseguir un bon resultat clínic.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: