Redescobrir la Vil·la Romana dels Caputxins

Tot i haver-se trobat a finals dels anys seixanta, la majoria de ciutadans desconeixen el jaciment. Ara l'Ajuntament adequa les restes per fer-lo visitable

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dilluns, 25 Febrer 2019 13:02

Ciutat 2017/2019, runes romanes rocafonda

En urbanitzar-se el barri de Rocafonda, als anys 60, es va descobrir un jaciment, corresponent a les restes d’una vil·la romana d’entre els segles I i V d.C. Un petit àmbit va ser excavat el 1970 i 1974 per un equip de la Secció Arqueològica del Museu de Mataró, i l’any 2002 el jaciment arqueològic va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local.


Més recentment, l'any 2005, es va dur a terme una intervenció arqueològica que va descobrir nous vestigis, entre ells un forn de terrissaire del segle IV dC que fabricava materials de construcció i grans recipients d’emmagatzematge. De fet, del jaciment, el que està en millor estat és la graella, una part de la xemeneia i el corredor d’accés que permetia la càrrega de llenya.

Tot i haver estat declarades Bé Cultural d'Interès Local el 2002, pocs mataronins coneixen la Vil·la Romana

Però, tot i això, molts ciutadans desconeixen la seva existència. Ara, i per tal d'habilitar-ne el pas i millorar-ne l'accés, l’Ajuntament ha començat els treballs d’adequació de les restes. Concretament,  de la part que afecta el forn romà.

En aquest sentit, està previst que es munti un vidre laminat transparent i s’instal·li una lluminària que, des de fora, permeti una vista zenital de l’interior. Tant el vidre superior com la boca del forn quedaran protegits per una portella que tindrà un tancament fix i un de practicable. Aquest s’obrirà només durant les visites guiades.

Ruta cultural

Un dels objectius dels treballs és poder incloure, en el futur, les restes de la vil·la romana dels Caputxins en una ruta cultural que mostri el passat romà de Mataró. La ruta inclouria visites a les restes que hi ha per la ciutat d'Iluro, així com la visita a les de Torre Llauder.

Els treballs, que duraran sis setmanes, volen adequar l'accés a les restes romanes
millorant l'accessibilitat i la il·luminació de la zona