Rocafonda vol una “revolució comunitària" contra la inseguretat

L'AV exigeix mesures i inversions a l'Ajuntament i alerta de la degradació de la convivència al barri

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 22 Gener 2019 09:20

AV Rocafonda

Rocafonda ha dit prou. Els dos episodis d'agressions sexuals masclistes al barri són dues gotes immenses però el got ja fa massa que és ple del tot. Per això l'Associació Veïnal es va voler plantar, convocar govern –que no hi va assistir– i oposició, així com veïns i premsa i posar sobre la taula una dicotomia d'urgència: o s'actua de forma coordinada, amb polítiques i inversió o el barri està perdut. Per la inseguretat i l'incivisme i per la por que s'hi respira. Els veïns van ser durs i plantegen una "revolució comunitària" per tal que la ciutat –és un problema de ciutat i no de barri, insisteixen– recuperi el civisme, la confiança i l'amistat intercultural.

Adverteixen els veïns que el problema de Rocafonda amb la petita violència ha anat en augment. "Estem molt pitjor que fa deu anys, som un barri molt pobre amb problemes severs i l'abandó per part de molta gent ha provocat un canvi de població, l'arribada de famílies de major vulnerabilitat i s'ha acabant refugiant a Rocadonda una població amb perfil delinqüencial, amb moltes ocupacions, tràfic de drogues i problemes de convivència", alerten.

"Pensem que a Rocafonda no som racistes ni xenòfobs, tot al contrari, hem acollit afectuosament un grandíssim nombre de persones vingudes d’arreu; la quantitat més gran de Mataró, però per construir un present i un futur compartit, cal que tothom, nosaltres els primers, respecti els drets i deures de ciutadania. En això som taxatius"

AV Rocafonda

Crítiques a la Policia

L'AV Rocafonda, que va alertar que pràcticament no té tractes directes amb l'Ajuntament, és molt crítica amb la Policia, a qui exigeix que sigui efectiva i dura amb la delinqüència i atent i mediadora, en la línia de policia de barri. "Malauradament el problema que tenim no és de manca d'efectius sinó d'actitud de la Policia", asseguren i eleven la bateria de crítiques amb l'Ajuntament per no invertir en educació i no treballar en xarxa al barri. La deixadesa de l'espai públic, l'absència de programació cultural o "el nivell de segregació escolar inacceptable que patim al barri" són mostres, per l'AV, que a l'Ajuntament "no hi ha recursos ni voluntat d'ajudar al barri". És davant d'aquest fet que exigeixen, a tots els grups i partits, que la situació giri com un mitjó. Amb tota la voluntat i recursos que han mancat fins ara.

Reclamen que s'acabi la inacció i la involucració de tota la ciutat: "al govern li exigim tots els esforços que facin falta i a tota la ciutat que entengui que el Mataró unicultural no tornarà i hem d'aconseguir amb generositat i obertura que tota la ciutat sigui cohesionada, justa i atractiva. Estem parlant de recuperar la dimensió comunitària del barri", asseguren. Un barri orgullós dels seus orígens i del fet que "tot el que té s'ho ha hagut de lluitar".

 

Les principals reclamacions:

1. Taula d'impuls comunitari amb tots els serveis de l'Ajuntament. 
2.- Canvi policial: "Que actuï de forma contundent amb els delinqüents, detenint, si escau, ben coordinada, que augmenti la seva vigilància de forma constant i duradora a l’entorn del comerç de la droga, d’agressors sexuals, màfies d’ocupes" i Policia de conviència "que hi hagi verdaders policies de barri, que caminin pels carrers, coneguin i protegeixin la gent gran i la petita".
3.- Seguiment als joves. "Assistència professional als jovesque comencen a delinquir i que s’implementin programes per a la seva reinserció, en relació amb els recursos de Justícia Juvenil i Tribunal de Menors".
4.-  Educadors de carrer. "Que coneguin els joves, els orientin vers sortides professionals adequades i no delictives".
5. Pla per eradicar ocupacions. "i per afavorir el lloguer social. No té sentit fer desnonaments a famílies arrelades que tenen problemes econòmics i que els pisos siguin ocupats per al tràfic de droga.Cal que el govern municipal sigui valent front als banca i als grans propietaris".
6. Rehabilitació de pisos i col·locació d’ascensors "per evitar la fugida de la gent gran i famílies amb criatures del barri."

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: