Suprimeixen la presència d'animals a la Cavalcada de Reis

L'Ajuntament cedeix davant la petició dels animalistes i el tramvia no sortirà el 5 de gener al carrer

  • Cugat Comas
  • Dijous, 20 Desembre 2018 17:04

El tramvia de la Cavalcada

A la Cavalcada  no hi sortiran més animals. Aquesta és la principal novetat del gran acte de rebuda dels Reis i és una concessió a les entitats animalistes de la ciutat que així ho havien demanat. Núria Moreno, regidora de Cultura, ho ha argumentat assegurant que "així som sensibles a la demanda que ens va fer, que era treure la tracció animal d'aquest acte". Fins l'any passat hi havia cavalls a la carrossa històrica del tramvia i ases que simulaven carregar carbó. El càstig pels que es portin malament anirà en vagoneta i el tramvia, en ser una carrossa cedida a condició que fos duta a l'estil tradicional, no sortirà a la Cavalcada del proper 5 de gener.

L'Ajuntament cedeix així davant la demanda que, setmanes enrere, van fer diferents entitats animalistes de la ciutat. El novembre passat el PACMA, FAADA i SOS Animals del Maresme es van reunir amb l’Ajuntament de Mataró per exigir que demanar que no s’utilitzin animals en diferents actes festius i per explorar “alternatives ètiques que respectin els drets dels animals”, segons afirmaven en un comunicat.  És de suposar, doncs, que ara l'Ajuntament es fa seu l'argumentari segons el qual la presència d'animals a la Cavalcada suposava una vulneració d'aquests drets.

La resta de peticions

La petició de les entitats animalistes, expressada a la reunió, anava més enllà de la Cavalcada i situa com a objectiu suprimir la presència d'animals a actes com Les Santes, els Tres Tombs, la Setmana Santa, la Romeria Rociera i la Fira de l’Arbre. El que les entitats van traslladar és que se substitueixi els animals vius "per activitats divulgatives" i que es paralitzi l’ús de diners públics per al foment de tradicions que, asseguren “vulneren el benestar animal i cosifiquen als animals” i que en la substitució dels animals en aquests actes s’opti “per la imaginació, la creativitat i el talent dels ciutadans i ciutadanes de Mataró”. 

Preguntada al respecte, la regidora Moreno assegura que "cadascun dels casos plantejats s'estudiarà segons les peticions que rebem i el context de cada acte" evitant comprometre's automàticament a aplicar la retallada animal de la Cavalcada a la resta de tradicions del calendari que són sota la lupa animalista.