Joan Giménez fa el 'hat-trick' de Premis Iluro

L'historiador guanya la seixantena edició del certamen amb un treball sobre la repressió posterior a la Guerra Civil

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 21 Novembre 2018 18:19

Premi Iluro 2018

En futbol fer un hat-trick és marcar tres gols en un mateix partit. Fent el símbil amb el Premi Iluro, dimarts Joan Giménez Blasco va anotar-se el seu particular triplet enduent-se la 60a convocatòria del certamen de monografia històrica. El veredicte es va donar a conèixer a l’Ateneu de la Fundació Iluro i coronava el  treball "Mataró 1939-1945, La repressió – Paisatge humà després d’una guerra", en el qual l'historiador havia treballat durant temps. Aquest nou àmbit històric suposa un salt en el temps en una trajectòria, la de Giménez, que fins ara s'havia centrat sobretot en el segle XVII.

Premi Iluro 2018

L’alegria del guanyador era compartida pels assistents de l'acte, àvids d'un guanyador del certamen després que les últimes dues edicions el premi quedés desert. Aquest treball dedicat a la repressió dels primers anys de franquisme suposa el tercer premi de Joan Giménez (2000, 2012 i 2018), que també havia obtingut dos accèssits (1983 i 2004). Com a novetat d’aquest any el premi s’ha obert a tot el territori i s’ha ampliat la temàtica a les humanitats i a les ciències socials, sempre que tractin temes centrats en Mataró o la comarca del Maresme.

Premi Iluro 2018

El jurat, presidit pel Doctor Josep Maria Fradera, ha considerat que el treball de Giménez serà una aportació fonamental a la història mataronina. De fet, en la seva intervenció el president del jurat va recomanar que no només es publiqui el treball en si sinó també tot el material adjunt recopilat, pel seu important valor. 

Giménez empata a tres Premis Iluro amb Ramon Reixach. Martí i Coll el va guanyar cinc cops i Joaquim Llovet sis.