Mataró Bus tindrà dues T-10 pròpies

El projecte d'ordenances fiscals del govern preveu nous títols de transport i la gratuïtat de la zona blava per a cotxes elèctrics

La t10 de Mataró bus

El govern municipal ja ha fet la seva proposta d'avantprojecte d'ordenances fiscals per al 2019, en la qual proposa la congelació dels principals tributs, com l'IBI, l'impost de la brossa, el de vehicles, el d'activitats econòmiques o les plusvàlues. La proposta del govern també inclou mesures en pro de la mobilitat sostenible, com la gratuïtat de la zona blava per a vehicles elèctrics o la creació de dos nous títols de transport monomodals per al Mataró Bus.

Concretament la proposta és que es creï una T-10 pròpia que podrà ser un 20% més barata que el títol integrat de l'ATM, i una targeta social per a jubilats que valdrà 6,60 euros. 

Preu per al càrrega i descàrrega

També es manté la política iniciada fa dos anys de retirar gradualment les bonificacions als vehicles de més de 25 anys per ser més contaminats, que ara serà de només el 40%, i es bonifiquen entre el 70% i el 75% els híbrids i elèctrics.

L'altra gran novetat és que s’introdueix un nou concepte de tributació per a les noves reserves especials per càrrega i descàrrega de mercaderies, distribució o reserves d’estacionament. Els privats que vulguin tenir aquesta figura, que fins ara no es tributava, ara hauran de fer front a un preu públic.

Accent en la mobilitat
El govern proposa la introducció d’algunes modificacions, bonificacions i la creació de noves taxes per poder tirar endavant projectes relacionats amb el Pla de Mobilitat, que diu que vol aprovar abans del final de mandat. 

En l’impost sobre els vehicles de tracció mecànica, es proposa l’adaptació de les bonificacions mediambientals a la classificació de la Direcció General de Trànsit (DGT) per raó de gasos contaminants. Així doncs, els vehicles elèctrics classificats com a “zero emissions” tindran una bonificació del 75% i els vehicles ECO una bonificació del 70%. Es redueix del 60% al 40% la quota per als vehicles amb una antiguitat entre 25 i 35 anys. La taxa de guals, per la seva banda, se seguirà recuperant gradualment.

Confiança en l'aprovació

Ara s'obre un període de quinze dies perquè els grups facin les seves aportacions al document i es preveu que les ordenances fiscals puguin quedar aprovades de manera inicial a finals d'octubre. L'aprovació definitiva es preveu en un ple extraordinari a finals de desembre .

El regidor Juan Carlos Jerez confia que tant les ordenances fiscals com el pressupost de l'Ajuntament prosperin tot i la dificultat per trenar acords entre govern en minoria i oposició majoritària. En aquest sentit, apunta: "Serà difícil d'explicar als treballadors municipals, que són els principals beneficiats de l'augment de pressupost proposat, que no prospera aquest projecte i no se'ls apujaran les retribucions perquè ens situem en un escenari de pressupost prorrogat".