Les oportunitats de l'economia circular centraran el congrés Recuwaste

La cita sobre gestió de residus, que tindrà lloc al TecnoCampus els dies 8 i 9, aposta per l'intercanvi d'experiències entre ciutats per "aportar llum" en els debats del sector

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dimecres, 03 Octubre 2018 16:17

Les oportunitats de negoci de l'economia circular centraran el congrés Recuwaste, que tindrà lloc el 8 i 9 d'octubre al TecnoCampus de Mataró. Es tracta d'un congrés de caràcter biennal que s'ha convertit en un referent del sector de la gestió dels residus en l'àmbit estatal i internacional.


La cinquena edició, que canvia el nom de Recuwatt pel de Recuwaste, comptarà amb prop de 30 ponents, 70 entitats participants i més de 500 inscrits, i aposta per la formació i l'intercanvi d'experiències entre ciutats. "El Recuwaste pretén aportar llum en el sector i en els debats que hi ha sobre la taula, com per exemple quin model de recollida implantar o com aplicar la tecnologia", ha afirmat el director del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, Carles Salesa, en la presentació de la cita.

Un tema important a l'agenda

L'experiència de la ciutat toscana de Capannori en la prevenció dels residus o l'estratègia d'innovació circular d'Amsterdam per als fluxos de residus orgànics seran dos dels casos que es podran escoltar en el Recuwaste, que busca en l'intercanvi d'experiències un dels seus principals atractius. "El Recuwaste serà una bona experiència per il·lustrar quins camins hauran de seguir molts ajuntaments a partir de l'any que ve", ha assenyalat el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, amb la mirada fixada en les properes eleccions municipals.

El congrés, organitzat pel Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, la Diputació de Barcelona i l'Agència de Residus de Catalunya, se centra "en la gestió dels residus i recursos sota el prisma de l'economia circular". Salesa ha ressaltat que amb aquesta cinquena edició arriben a la "maduresa" com a congrés i que es confirmen com la cita "de referència al sud d'Europa" del sector. Recuwaste, que va començar dedicada al tractament de residus , ha anat evolucionant en funció de les necessitats del sector i els seus organitzadors han volgut reflectir aquesta transformació en el canvi de nom.

L'estrena
En el marc del Recuwaste, també es presentarà oficialment el Parc Maresme Circular de Mataró, un espai de 18.000 metres quadrats dedicat a l'economia circular.

El paper de les deixalleries
Els organitzadors han volgut que els tallers que s'impartiran siguin de molta actualitat. Per exemple, un dels tallers versarà sobre els residus emergents i s'hi tractaran els canvis que s'han de produir a les deixalleries per complir amb la normativa que els obliga a adequar nous espais per acollir els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE). Les propostes dels ajuntaments es recolliran per presentar-les a les negociacions del nou conveni RAEEs 2018-2022.

Els altres dos tallers seran sobre campanyes de comunicació i residus tèxtils, una fracció dels residus que pot arribar al 65% de reutilització, al 35% de valorització material, al 5% de valorització energètica i només un 5% destinat a l'abocador.