La flama dels Special Olympics, a Mataró

Recorre aquest dilluns a la tarda els carrers de la ciutat, des del Port a la Plaça de l'Ajuntament

  • Cugat Comas // Fotos: cedides
  • Dilluns, 24 Setembre 2018 09:46

Ciutat 2017/2018, special olympics

La flama olímpica serà a Mataró dilluns que ve per segona vegada. Si en motiu dels Jocs de Barcelona 92 la torxa ja va passar per la ciutat, el dia 24 serà la flama dels Special Olympics la que farà una recorregut per la ciutat, amb els protagonistes locals de l'esport adaptat, reconeguts mataronins i s'espera que centenars de persones de públic.


Els Special Olympics se celebren cada quatre anys i són la gran fita, el gran esdeveniment i el gran objectiu del món de l'esport adaptat. Els d'aquest any es faran a l'octubre a cavall de la Seu d'Urgell i Andorra i de camí al Pirineu la flama arribarà per mar a Mataró. I la ciutat sortirà a rebre-la. I celebrar-la.

Serà un dia molt especial pels esportistes adaptats de la ciutat. Al Maresme treballen tres clubs que protagonitzaran els diferents relleus del pas, xino xano, de la torxa des del Port fins a l'Ajuntament. Són –a banda de l'Escola de Vela, que permetrà l'arribada– Fedamar, Ciutat de Mataró de futsal i el Club FEM. Ells són els protagonistes del dia a dia que possibiliten que persones amb discapacitat s'enriqueixin dels valors de l'esport.

L'exemple del Club FEM
El Club FEM, precisament,va sorgir fa nou any de les inquietuds de diferents treballadors de la Fundació Maresme i en l'actualitat compta amb una cinquantena d'esportistes. El Club Esportiu Fem Esport Mataró (Club FEM) és una entitat sense finalitat de lucre, fruit de l’aposta de tres entitats mataronines (Fundació el Maresme, GIMM i Fundació Suport) perquè l’esport fos també accessible a les persones amb discapacita. La seva és una política de col·laboració amb les entitats i clubs esportius de la ciutat per trencar barreres i possibilitar que persones amb discapacitat puguin gaudir i competir en els diferents esports.

Col·laboració amb els clubs

En l'actualitat el Club FEM col·labora amb equips propis amb la Unió Esportiva de bàsquet, Penya l'Esplanada de petanca, futbol al Cirera i el Masnou, atletisme amb els Lluïsos i handbol amb el Joventut Mataró. També col·laboren amb l'Escola de Vela i es proposen seguir creixent i consolidant-se, abraçant el màxim possible de disciplines. De fet la seva presidenta Delia Pont assegura que el seu objectiu final seria desaparèixer: "Nosaltres tenim l'objectiu de normalitzar l'esport adaptat en totes les disciplines i fem de recolzament als clubs, però si es consolidés del tot ja hauríem complert l'objectiu".

Ciutat 2017/2018, special olympics

Els beneficis pels esportistes

La presidenta del Club FEM posa de relleu els valors que els aporta l'esport a les persones amb discapacitat: "més enllà dels beneficis per la salut, els enriqueix que es puguin sentir partíceps d'un grup, d'un equip que els singularitza. Això els permet incrementar l'autoestima, agafar hàbits personals com la neteja i millorar el tracte amb la gent". Dins els objectius del Club FEM hi ha, òbviament, ampliar la nòmina d'esportistes federats al Maresme. "Sabem que la Fundació Maresme atén a més de 1.000 persones i que 150 fan esport, ens toca anar ampliant la base per fer possible que no hi hagi barreres cap a l'esport".