El Museu Arxiu dóna l'oportunitat de veure un film de Les Santes del 1939

El document audiovisual mostra les primeres Santes després de la victòria franquista

  • Mireia Camacho
  • Dimarts, 18 Setembre 2018 16:33

Les Santes 1939

El Museu Arxiu de Santa Maria ofereix l'oportunitat de veure el film ‘Fiestas de las Santas de Mataró en el Año de la Victoria’, rodat a la ciutat el 1939, pocs mesos després de la victòria franquista. 

L'impactant documental, de més de divuit minuts de durada, mostra com va ser la Festa Major de Mataró l'any 1939, tot just acabada la Guerra Civil. En ell s'aprecia amb claredat com la ciutat vivia l'emblemàtica festa major sota el control dels vencedors. 

El vídeo de Les Santes del 39

Un film excepcional

La pel·lícula està enregistrada amb nitrat de cel·lulosa i va ser rodada pocs mesos després de la victòria franquista i mig any després de l’entrada dels nacionals a Mataró Entre d’altres, el film permet veure imatges d’en Robafaves desfilant pels carrers de la ciutat i compartint espai amb soldats i vehicles militars.

Restaurada als anys noranta

El 1992, en plena tasca de recuperació del patrimoni històric i cultural de la ciutat, la mataronina Encarnació Soler va fer les gestions pertinents perquè la cinta fos restaurada i portada a l'arxiu de la Filmoteca de Catalunya. 

Des d'aleshores és la Filmoteca de Catalunya qui conserva la cinta original en condicions idònies i qui s'encarrega de la seva custodia a l'Arxiu de la Filmoteca Nacional de Catalunya.

Les Santes 1939

On veure la pel·lícula

El Museu Arxiu ha publicat la pel·lícula a través del seu web i dins la secció 'Arxiu audiovisual'. A banda del propi film, les persones interessades trobaran al web informació relacionada amb altres documents de l'arxiu mataroní.

A banda, el document es pot consultar directament a la plataforma Youtube (sota el títiol MASMM Les Santes 1939). El vídeo porta ja prop de cinc mil visualitzacions.