60 contenidors de recollida de roba per potenciar l'economia circular

L’objectiu és recollir 2 kg de roba per habitant l’any destinats a la reutilització i generació de llocs de treball

  • Mireia Camacho
  • Dilluns, 18 Juny 2018 08:51

Contenidors de roba

L’Ajuntament de Mataró ha instal·lat als carrers de la ciutat 60 contenidors de recollida selectiva de roba de segona mà, a través del nou gestor de les deixalleries municipals, l’empresa d’inserció social Solidança. Els contenidors corresponen al programa Roba Amiga destinat a promoure la inserció social de persones amb situació de vulnerabilitat social. Amb els nous contenidors, l’objectiu és arribar a recollir uns 250.000 kg a l’any, aproximadament uns 2 kg de roba per habitant. 

Actualment, a Mataró es recullen 0,5 kg de roba entre la dipositada a les deixalleries municipals i la mitja dotzena de contenidors que fins ara estaven repartits per la ciutat. Tot i això, es calcula que cada persona es desprèn a l’any d’uns 7 o 8 kg de roba o residus assimilats que no arriben a reciclar-se.

Als contenidors taronja s’hi pot dipositar roba usada, roba de llar, sabates i altres residus tèxtils per a la seva revaloració a través de la reutilització i el reciclatge. La roba millor deixar-la neta, plegada i dins d’una bossa tancada, i en el cas de les sabates han d’anar també lligades pels cordons o amb cinta.


Economia circular amb el programa Roba Amiga

El nou gestor de les deixalleries municipals, Solidança, forma part del programa Roba Amiga, impulsat per diferents entitats de Catalunya sense ànim de lucre. La iniciativa està destinada a crear llocs de treball reservats a inserció sociolaboral de persones en situació de vulnerabilitat social mitjançant la recollida, revalorització i reutilització del residu tèxtil. Actualment 148 persones en situació de vulnerabilitat social treballen a Catalunya en el marc del programa.

Un cop recollida la roba dels contenidors taronja, en funció del seu estat, el material es ven a les botigues de Roba Amiga com a roba de segona mà o s’exporta a països del Sud, creant llocs de treball i enfortint les economies locals. Algunes de les peces de roba també s’utilitzen per produir draps per a la indústria o es reciclen per a l’elaboració de borres i filatures destinats a les indústries tèxtils i altres.


Nou contracte de gestió de les deixalleries

El desplegament de contenidors per a la recollida selectiva de roba és la primera novetat del nou contracte de gestió de les deixalleries municipals, en vigor des de l’1 de juny. El contracte s’ha adjudicat per 4 anys prorrogables a dos més, i un import anual de 299.860,90 €.

El nou contracte també preveu reorganitzar els horaris de les deixalleries per disposar de deixalleria mòbil també els diumenges i promoure iniciatives en l’àmbit de l’economia circular a través dels serveis vinculats al contracte. Per exemple, es vol obrir un espai d’autoreparació de petits electrodomèstics (electrònica, tèxtil i bicicletes) a la Casa Capell.

Aquest projecte implicarà la generació de llocs de treball reservats per a la contractació de persones amb criteris d’inserció social. D’altra banda, es contempla la implantació de recollides d’oli i petits aparells elèctrics i electrònics a equipaments municipals i centres escolars.