Una plataforma que demana el dret a vot de les persones estrangeres

Neix Vot x Tothom, una Plataforma Local de Mataró amb més d’una trentena d’entitats catalanes que vol aconseguir el dret a vot universal

Ciutat 2017, votacions

Amb l'objectiu d'aconseguir el dret a vot universal, lligat a la residència i no a la nacionalitat, ha nascut la plataforma Vot x Tothom. Després que el novembre passat es creés la plataforma a escala catalana, ara arriba a Mataró amb la intenció d’informar i sensibilitzar la ciutadania. Des de Vot x Tothom consideren que el fet que tothom pugui votar és una qüestió de salut democràtica i que cal garantir aquest dret que hauria de ser universal, el qual està reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans. Per aconseguir l’objectiu de la plataforma caldria modificar l'article 13 de la Constitució Espanyola i assegurar que tots els ajuntaments compleixen amb l'obligació d'empadronar a totes les persones residents.

Des de la iniciativa tenen clar que la seva lluita no és una qüestió d'integrar, sinó de justícia i de qualitat democràtica.

5.000 vots més mataronins

Les dades parlen per si soles: entre el 13% i el 15% de la ciutadania catalana major de 18 anys no té dret a vot perquè és estrangera. Es calcula que permetre el vot a les persones residents suposaria uns 5.000 vots més a la capital del Maresme, vots que equivaldrien a 3 regidors.

El context

A Catalunya hi ha més de 800.000 persones que no poden exercir el seu dret a vot. A l'Estat espanyol, per la seva banda, el dret a vot està vinculat a la nacionalitat amb una sola excepció: les persones amb nacionalitat europea i aquelles provinents de països amb acord de reciprocitat, però que només poden votar a les eleccions locals.

Les pròximes actuacions

En els pròxims mesos la plataforma començarà les seves actuacions amb el contacte i informació a totes les entitats i grups municipals de la ciutat per tal que se sumin al manifest publicat a la pàgina web. Més endavant, a l’octubre, tenen previst un acte de presentació adreçat a la ciutadania i a finals d’any, un acte festiu per tal d’arribar a tots els públics de la comarca.