Sempre màgica la Fira de Mataró

Més de 133 atraccions i casetes es converteixen en protagonistes durant 11 dies a la zona del Parc Central, també amb Fireta de Primavera i zona de restauració

  • Cugat Comas // Fotos: Daniel Ferrer i cedida
  • Divendres, 18 Maig 2018 00:00

Ciutat 2017/2018, noria fira d'atraccions

Torna la Fira, Mataró fa pont i el Parc Central –Vell i Nou– esdevenen punt de peregrinació. És el mateix ritual de tota la vida i, en bona part, sense novetats especials o grans estímuls. A la capital del Maresme hi tenim una de les fires més grans i consolidades de Catalunya i quan arriba la segona Pasqua qui més qui menys hi fa cap.


Passen els anys, les atraccions ens semblen cada cop més cares però hi tornem. A la zona de parades de menjar s'hi retroben grups i famílies en cita anual i bona part del teixit econòmic del rodal del gran pulmó verd de la ciutat també respira amb vigor especial durant 11 dies. Del 18, divendres, al 28, que és dilluns i que es consolida com un dia de propina amb descomptes per fer una mica més trist el tòpic del darrer dia de Fira.

La Fira són atraccions, també la Fireta de Primavera que, per nom i per oferta, sembla haver enterrat definitivament aquell nom popular que els qualificava de "hippies". Són, atenció, més de 9.000 metres quadrats disposats perquè les famílies de tot gust o condició s'ho passin bé. Des de la perspectiva enlairada de la monumental nòria o des del rupestre i també màgic joc d'enxampar aneguets de plàstic que neden per un circuit tancat d'aigua. Si ens atenim a les xifres, la de Mataró és una Fira de Champions –de les cinc més grans de Catalunya– i suma fins a 133 atraccions i casetes de fira.
La Fira estarà oberta divendres i vigílies festius fins a les 3 h; dilluns 21 de maig fins a les 24 h i, la resta de dies, fins a les 23 h.

Menjar a la Fira és tradició
Anar a menjar a la Fira és tradició per a molts grups i famílies. Els bars i restaurants estaran instal·lats a l’interior de l’antic Parc Central fins al diumenge 27 de maig. Hi haurà 9 bars i restaurants, que obriran els divendres i vigílies de festius fins a les 3 de la matinada, i la resta de dies fins a la mitjanit. Els caps de setmana obriran a partir de les 11 h.

Ciutat 2017/2018, fira d'atraccions

Dimecres, el dia més especial

Dimecres 23 de maig se celebrarà un dia amb promocions especials, iniciativa emmarcada en el conveni de col·laboració que signen anualment la Direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró i el Gremi d’Industrials Firaires de Barcelona i Província per organitzar la Fira d’Atraccions.
Durant aquesta jornada, s’aplicaran descomptes del 50% en el preu dels tiquets de les atraccions. També durant el dimecres 23 de maig –en aquest cas durant el matí, de 10.30 a 12.30 h-, la fira d’atraccions s’obrirà en exclusiva per a les escoles d’educació especial. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que els infants i joves amb discapacitats físiques, sensorials i psíquiques de les escoles d’educació especial i centres especials de treball de Mataró puguin gaudir d’una jornada de fira adaptada a les seves necessitats.
Els centres participants són l’escola Les Aigües, l’escola l’Arboç i el Centre Especial de Treball CEO de la Fundació Maresme. A més, el darrer dia de la fira, dilluns 28 de maig, el Gremi d’Industrials Firaires de Barcelona i Província realitzarà també promocions especials.

Ho saps tot de la Fira de Mataró?

Ciutat 2017/2018, fira d'atraccions
La novetat
Cada any hi ha alguna atracció que és nova i per a aquest 2018 la Fira recupera la barca de víkings i una altra atracció de tipus pendular com el Cheking però la novetat que segurament captarà més l'atenció serà la del Crazy Bob.
Es tracta d'una atracció que permet experimentar als atrevits que hi pugin el que senten els esportistes que practiquen el Bobsleigh, una de les disciplines més espectaculars d'hivern en la que agafes gran velocitat sobre un tobogan.

Ciutat 2017/2018, fira d'atraccions
Els històrics
Mentre molts busquen les novetats d'un any per l'altre, potser els més grans precisament analitzen la Fira des d'una altra perspectiva: la de les atraccions històriques. Entre aquestes trobem clàssics com el Tren de La Bruixa o els autos de xoc que, pràcticament, són els mateixos des de fa dècades. Si hi ha però una atracció que resti immòbil –amb les millores de seguretat i revisions a l'ordre del dia– és la del Látigo. Una atracció simple amb una tracció ben especial a les corbes.

Ciutat 2017/2018, fira d'atraccions
La nòria

Mataró va estar diferents anys sense la visió privilegiada que permet la nòria monumental. Per sort aquest 2018 és el tercer any seguit que una de les atraccions més especials repeteix a la ciutat i eleva la visió dels que hi pugen fins a 53 metres d'alçada. La nòria, com a atracció, també havia estat coneguda com la Sínia o la Roda de París i ha canviat el cubicle respecte la de lustres enrere i ara és tancat i hi està totalment prohibit aixecar-se. La visió és espectacular.

Ciutat 2017/2018, fira d'atraccions
Especialitats
Tot i que amb l'actual model festiu i firal potser acaben per ser elements menys excepcionals que abans, la Fira s'associa a una sèrie de menjars que pràcticament en són exclusius o, si més no, idiosincràtics. Des dels núvols de sucre per a la mainada, als trossos de coco refrescats o les llaminadures. Passant, ja a la zona de restauració, pel genuí entrepà de bacallà, especialitats de peix fregit o carn a la brasa o, a la Casa de Andalucía, el rebujito i el "descorche de la Guita".