"Visca, visca, visca la Vaga Feminista!"

Crònica de la Vaga General Feminista durant el matí del 8M: una manifestació multitudinària i una concentració davant l'Ajuntament de Mataró

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 08 Març 2018 13:15

Vaga Feminista 8M

Pocs minuts abans de començar la manifestació, quan tothom s'anava concentrant davant l'estació Renfe, un grup de dones grans agafaven la batuta de l'acte posant-se al capdavant de la comitiva. Sostenint la pancarta amb convenciment i força, encapçalaven la manifestació convocada pel Comitè de Vaga General Feminista del Maresme del 8M. Ho feien demostrant que aquesta és la seva lluita, la de molts anys aguantant pressions, fent feines no reconegudes i cuidant dels fills i dels pares sense cobrar ni un cèntim. Ho feien per dir prou a la violència, a les feines no remunerades, als sous més baixos, als comentaris ofensius i a tantes injustícies a les que s'han vist sotmeses. I amb elles, una gran varietat de dones de totes les edats: àvies, mares i filles. Totes les generacions amb un objectiu comú: assolir la igualtat de gènere.

La manifestació del 8M ha tingut inici a les 11h del matí i ha recorregut un tram de l'N-II, el carrer Jaume Recoder, una part del camí Ral, el carrer Montserrat, la plaça de les Tereses, el Torrent, el carrer Sant Isidor, el Camí de la Geganta, baixant per la Riera, el carrer Nou i, finalment, la plaça Santa Maria. Una hora i mitja en la qual centenars, m'atreviria a dir un miler, de dones es manifestaven sota crits de "Visca la Vaga Feminista" o "No hi sóm totes, falten les mortes", un crit punyent. També han dit prou a les pressions sexuals, a la cosificació de la dona i als micromasclismes i han deixat clar que "nosaltres parim, nosaltres decidim".

Vaga Feminista 8M

Alguns homes entre els manifestants

Tot i que aquesta ha estat una Vaga Feminista convocada per una organització no mixt, els homes estaven convidats a secundar-la. És evident que davant la gran participació femenina, la dels homes ha estat baixa però alguns no han dubtat en afegir-s'hi. Fills, pares i algun avi també han recorregut els carrers del centre de Mataró deixant clar que els canvis també són cosa d'homes.

Una doble convocatòria

Davant la Vaga General Feminista de 24 hores i de la manifestació convocada pel Comitè de Vaga General Feminista del Maresme del 8M, algunes organitzacions com CCOO i la UGT han convocat una aturada de només dues hores. Durant l'aturada matinal, doncs, han organitzat una concentració davant la seu del consistori a les 12h del migdia que ha comptat amb uns tres centenars d'assistents aproximadament, l'alcalde David Bote i algunes autoritats entre ells.

Vaga Feminista 8M

A la tarda, a Barcelona

Les impulsores de la manifestació mataronina, les quals s'han unit en aquesta ocasió en el Comitè de Vaga General Feminista del Maresme del 8M, també proposen desplaçar-se aquesta tarda en tren a Barcelona per participar de la gran vaga. Arrencarà als Jardinets de Gràcia de Barcelona a les 18.30h de la tarda i es preveu que la comitiva recorri carrers de la ciutat fins a la plaça de Catalunya, on llegiran el manifest i actuaran diversos grups teatrals i musicals.