Rebutgen l'augment de tarifes del transport públic metropolità

La Junta de Portaveus aprova un acord presentat per Ciutadans per intentar combatre l’augment dels preus i el sistema de finançament del transport

  • Laia Mulà
  • Dimecres, 17 Gener 2018 11:22

Maresme 2014/2015,  tren renfe

La Junta de Portaveus ha aprovat recentment una declaració institucional presentada pel grup municipal de Ciutadans (C’s), que rebutja l’augment de les tarifes i l’actual sistema de finançament del transport públic a la Regió Metropolitana de Barcelona i els municipis gestionats per l’Autoritat del Transport Metropolità. Defensen que el transport públic hauria de ser un dret universal i que el constant augment de preus està desequilibrat amb els salaris que cobra un gran sector de la població. Per això han acordat mesures com, per exemple, demanar al Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) que congeli les tarifes per al 2018 i que ampliï els títols de transport de caràcter social amb una tarifa més baixa per a aturats, joves, estudiants i altres sectors de la població.

A més de les demandes ja especificades i de manifestar el desacord per l'increment de tarifes aprovades per ATM, en l'acord han demanat també a l’ATM un replantejament de l’actual model de zones tarifàries i que apliqui als títols de més utilització, especialment la targeta T-10, la rebaixa que es consensuï amb la Taula Social del Transport Públic, per tal que es corresponguin més amb la variació del cost de la vida i de les condicions salarials de l’any anterior.

Un dret universal

La declaració institucional també ha manifestat que el Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità ha pres com a solució del seu desequilibri traslladar la pressió sobre les tarifes dels preus del transport, augmentant el seu cost per a l’usuari i dificultant l’accessibilitat al transport públic de la ciutadania en els seus desplaçaments quotidians. També ha defensat que el transport públic és el quart pilar de l’Estat del Benestar, juntament amb l’habitatge, la sanitat i l’educació.