Clam per la llibertat de Sànchez i Cuixart

Un miler de persones responen amb silenci i espelmes als empresonaments dels líders d'ANC i Òmnium

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Dimecres, 18 Octubre 2017 08:47

Concentració contra les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

Més d'un miler de mataronins es van citar dimarts a la tarda davant l'Ajuntament, responent a la convocatòria per expressar el rebuig a l'empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural, dictat el dia abans per l'Audiència Nacional. Els cartells per la llibertat dels 'presos polítics' així com les espelmes enceses donaven una imatge més pulcre, contundent i corprenedora que contrastava amb les concentracions al voltant del referèndum i els dies posteriors.

Concentració contra les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

L'ambient era menys festiu. La ràbia es podia palpar en l'ambient i només els crits de "llibertat, llibertat!" o els Segadors van trencar aquesta tensió ambiental. L'acusació de sedició envers els dos "Jordis" sembla haver encès de nou la metxa de la mobilització ciutadana.

Concentració contra les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

L'acte, convocat una hora abans que el de Barcelona, va tornar a omplir a vessar el davant de l'Ajuntament. I en les converses creuades es donava per segur que aquest tipus de mobilitzacions hauran de tenir continuïtat. L'empresonament de Sànchez i Cuixart s'ha decretat en la causa envers les mobilitzacions del 20 de setembre, el dia de l'operació judicial i policial contra diferents Departaments de la Generalitat. Encara s'han de conèixer els detalls del cas del propi 1 d'octubre.

En el manifest de la jornada, llegit pel membre d'Òmnium Ramon Viader, s'hi deia que "empresonar representants de la societat civil forma part de l'estratègia de l'estat per tensionar, crispar i radicalitzar un conflicte polític. L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes i justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil", s'hi assegurava. El manifest qualificava les mesures de l'Audiència Nacional com "injustes i il·legals" i acabava amb un "No demanem clemència, exigim justícia".

Concentració contra les detencions de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez