Set de cada deu titulats d'FP dual troba feina

Aconsegueixen millors contractes i una retribució més alta que el conjunt de titulats en FP, segons un estudi del CTESC

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dilluns, 09 Octubre 2017 10:25

Ciutat 2017, formació professionalEls titulats en formació professional dual, que es va aplicar per primer cop el curs 2012-2013, tenen una inserció laboral superior a la del total de titulats d'FP, d'un 70% enfront del 51,1%. A més, aconsegueixen millors contractes i una retribució més alta. Però segueix sent una opció minoritària: només un 4,3% del total de l'alumnat d'FP era d'FP dual el curs 2015-2016. Així ho descriu l'informe 'La formació professional dual en el sistema educatiu català', presentat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) aquest dimecres.

El CTESC proposa que la duració de les titulacions de formació professional dual s'ampliï fins als tres o quatre anys. Actualment és de dos anys.
Allargant la durada dels estudis, es podrien oferir dobles titulacions o combinacions de títols, la qual cosa serviria per "potenciar" i "prestigiar" l'FP dual i "facilitar encara més la inserció en el mercat laboral", ha constatat el ponent de l'estudi i membre del CTESC, Ramón Bonastre. Actualment, l'FP dual s'ofereix a 229 centres educatius, que tenen convenis amb unes 3.500 empreses i hi ha matriculats més de 10.000 alumnes a Catalunya. A més, dels 134 títols d'FP que es poden cursar, 114 s'ofereixen en la modalitat d'FP dual.

Resultats encara incipient

Són dades que han millorat des de 2012 però que mostren que l'FP dual encara és "incipient", ha assegurat el director general de Formació Professional, Melcior Arcarons. Tot i que també indiquen que "ha generat interès per tots els sectors que hi intervenen", ha remarcat.
A Mataró hi ha programes de FP Dual als instituts Miquel Biada, Thos i Codina i Alexandre Satorras.

Ciutat 2017, formació professional
"Futur talent des de l'inici"
En aquest sentit, el CTESC suggereix que s'incloguin en les futures negociacions de convenis sectorials i d'empresa els plans de formació i la distribució de tasques de l'alumnat d'FP dual. Segons el Consell, cal potenciar aquest tipus de cicle formatiu i per fer-ho es necessita una major implicació de tots els agents socials. Amb l'FP dual, ha defensat Bonastre, les empreses formen un "futur talent des de l'inici" que en la majoria de casos s'acaba quedant a l'empresa on s'ha format.