La manifestació més gran de la història de Mataró

La protesta contra la repressió de l'1-O treu milers de persones al carrer

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Dimarts, 03 Octubre 2017 13:53

Aturada general 3-O

És, sense cap mena de dubte, la manifestació més gran de la història de Mataró. Diversos milers de persones han recorregut avui els carrers de la ciutat, convocats pel Comitè en Defensa del Referèndum. Ha estat la demostració més clara que el rebuig a la violència i la repressió ha multiplicat la mobilització popular i entre el públic hi havia assistents d'allò més variats. La marxa ha sortit de l'Estació per anar fins a la Laia l'Arquera, els Jutjats i ha acabat a la Plaça de Santa Anna. És la primera convocatòria d'aquesta jornada de vaga general o aturada nacional. L'important no és el nom sinó la massa que ha sortit al carrer.

L'organització ha xifrat en 10.000 les persones assistents, els Mossos asseguren que han estat 6.000

Aturada general 3-O

Minuts abans de les onze del matí ja es tallava la carretera nacional. Un dispositiu de la Policia Local que ha cobert tot el trajecte ordenant el trànsit a mesura que avançava la manifestació s'hi veia obligat pels centenars de persones que anaven arribant. Els carrers s'omplien direcció a l'Estació i l'inici de la marxa es demorava. Mirant des d'un balcó, ja llavors era una evidència que estàvem davant la manifestació més nombrosa de la història de la ciutat. Milers de persones, en una xifra exacta difícil de definir, col·lapsaven l'Avinguda del Maresme.

3-O Marxa

No només era el quant, sinó també el qui el com. L'ambient reivindicatiu i festiu planava en l'ambient i onejaven estelades, senyeres, banderes republicanes, ensenyes de sindicats i fins i tot una bandera del Che Guevara. Moltes famílies, grups d'escolars, grallers, batucada. La pancarta de capçalera la duien dones i a l'arribar a la Porta Laietana els esperaven els tractors dels pagesos, que des de primera hora han tallat l'autopista i estudiants del TecnoCampus.

Cap a Santa Anna

Enmig de crits recurrents d'aquests dies com el ja cèlebre "els carrers seran sempre nostres", la comitiva s'ha dirigit després cap a l'interior de la ciutat tot i que mig miler de ciutadans s'han desplaçat, juntament, amb els tractors, cap a tallar la C-32 i bloquejar la ronda de la ciutat. La gran majoria han enfilat el Camí Ral. Hi havia presència anecdòtica d'alguns manifestants amb banderes espanyoles i també balcons que al pas de la gentada n'onejava, provocant divisió d'opinions. Els que més aplaudiments recollien però eren les persones d'avançada edat que saludaven la marxa. L'escena s'ha repetit al llarg del recorregut.

En dues accions simbòliques fetes pel camí, s'ha pintant el prefix "In" a l'escultura monumental que presideix la plaça de Tomás i Valiente, deixant una "Injustícia" gegant presidint la visió dels Jutjats de Mataró. En aquest punt també s'ha aturat la marxa per fer dos minuts de silenci contra el paper de jutges i fiscals en la persecució del moviment pro-referèndum. Al pas per la plaça Fleming també s'ha tapat el rètol de la ronda Alfons XII, quedant nomenada com a "Ronda de la República Obrera".

Aturada general 3-O

El final de la marxa s'ha produït en una Plaça de Santa Anna plena a vessar davant la qual s'ha fet una crida a mantenir "un comportament exemplar" durant tota la jornada de vaga, a més de remetre la gentada a la concentració de les 18h davant l'Ajuntament. En paral·lel el grup de l'autopista aconseguia provocar un curtcircuit a la mobilitat donant el cop a la C-32. La jornada serà d'aturada o de vaga. Però té un seguiment important i encara donarà més imatges per la història local.

3-O Marxa