L'horitzó de l'1 d'octubre marca la Diada Nacional del 2017

Els ingredients de sempre marquen la commemoració local de l'Onze de Setembre

  • Redacció // Fotos: Daniel Ferrer
  • Divendres, 08 Setembre 2017 00:00

Ciutat 2017, Diada 11 de setembreDilluns és Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya i Mataró repeteix el mateix esquema d'actes dels darrers anys per commemorar-la. El rerefons polític ja fa temps que s'ha imposat en el relat de cada Diada i aquest 2017, a tres setmanes de l'1 d'octubre, no en serà excepció. En aquesta clau es pot entendre que s'hagi encarregat a un antropòleg com Manuel Delgado l'acte acadèmic que dissertarà sobre el "conflicte social" i també és esperable que el desenllaç del procés i el referèndum de l'1 d'octubre centrin bona part de les intervencions que es facin a l'Ofrena Floral del matí de la Diada.
 

Sardanes, cursa atlètica i la Mostra de Cultura del següent cap de setmana completen un programa auster en l'àmbit local. La tarda de dilluns s'espera que molts mataronins siguin a Barcelona, on l'ANC i Òmnium han convocat una altra mobilització que es vol multitudinària, per dibuixar un gran signe de sumar humà.

L'antropòleg Manuel Del­ga­do, d'àmplia trajectòria i reconeixement com una de les veus més autoritzades des de l'esquerra acadèmica del país, és l'escollit aquest any per la conferència de la Diada Nacional al Saló de Sessions de l'Ajuntament. Serà aquest divendres i la seva elecció ha estat contestada a través de les xarxes socials pel portaveu del Partit Popular a l'Ajuntament. Delgado pronunciarà la lliçó "Una cultura de lluita.
El conflicte social i altres tradicions populars", en el primer acte de la Diada Nacional.

Les sardanes de la Cobla Iluro dissabte a la tarda i la cursa de la Diada de diumenge –solidària amb Càritas i dins el programa Mou-te amb cor– són les altres cites abans de l'Onze de Setembre, ja dilluns.

L'ofrena, dilluns al matí

L'ofrena floral a Rafael de Casanova a la plaça homònima tornarà a ser la cita més institucional de la commemoració de l'Onze de Setembre. Entitats, sindicats i partits, així com l'Ajuntament a l'uníson i de forma unitària dipositaran flors al monòlit que recorda el líder català en la defensa de Barcelona el 1714. El Cor Madrigalista i l'Esbart Dansaire dels Mestres del Gai Saber amenitzaran l'acte.

Ciutat 2017, BASILISC ENCESA
Mostra de Cultura Popular
El dia 16 quedarà la Mostra de Cultura Popular. Es tracta de tot un dia en què es poden fer tastets de diferents entitats culturals de la ciutat, amb contacontes, música tradicional, glossa, balls folklòrics o fins i tot la possibilitat de "tastar" el foc de la mà del Ball de Diables i el seu Basilisc, que faran un correfoc final pels carrers del Centre.