Torre Llauder com a valor afegit

La combinació virtuosa entre les restes arqueològiques romanes i la música jazz es referma d'any en any

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 24 Agost 2017 17:37

Ciutat 2017, restes romanes-torre llauderEl Clos Arqueològic de la vil·la romana de Torre Llauder és un dels grans patrimonis de la ciutat. Es tracta, per les seves característiques, d'un jaciment important en l'àmbit català i Mataró en vol treure el suc i explotar-lo turísticament. També en aquest sentit cal entendre l'aposta nascuda en una Festa Major de Les Santes de combinar música –relaxada, això sí– i un entorn tant important.
Per l'atracció cultural del directe hi ha públic que descobreix les restes arqueològiques. Aquesta és l'equació de 'Tast de Jazz'.

Des del 2012

El cicle va començar l’any 2012 coincidint amb la celebració del 50è aniversari del descobriment de la vil·la romana per Marià Ribas i el seu equip de col·laboradors l’any 1961 i que assenyala una fita transcendent en la història de l’arqueologia mataronina i catalana del segle XX.

La Direcció de Cultura va iniciar aquest projecte conjuntament amb Pere Pons de Fabrés Produccions, especialista jazzístic i actual col·laborador amb l’Associació Jazz Maresme del format actual del Tast de Jazz, per oferir grans concerts de jazz en un entorn agradable ple d’història.

Ciutat 2017, restes romanes-torre llauder
Torre Llauder: el gran jaciment mataroní
La vil·la romana de Torre Llauder de Mataró és una casa senyorial de finals del segle I aC, construïda segons el model d'explotació agrícola de l'època romana, i de la qual actualment es conserva el sector més distingit.
Per veure aquestes restes arqueològiques, l'Ajuntament de Mataró organitza una visita guiada cada dissabte que recorre les estances dels propietaris, un pati envoltat per un pòrtic de columnes o la instal·lació de les latrines i les clavegueres.
 

El mateix espai acull també des del 2015 el Campus d'Arqueologia de Torre Llauder de la Universitat Autònoma de Barcelona, després de 15 anys de col·laboració entre el Departament de Ciències de l'Antiguitat i l’Edat Mitjana i l’Ajuntament de Mataró.