Risc de col·lapse als Jutjats per les demandes de clàusules sòl

L'existència d'un únic jutjat provincial especialitzat en les demandes a entitats financeres obligarà als ciutadans del Maresme a desplaçar-se a Barcelona

Jutjats Mataró

La decisió del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) davant les demandes per clàusules sòl va ser la d'establir un Jutjat de Primera instància a cada província especialitzat en el tema per tal que tractés aquest tema a tot el seu territori. En el cas del Maresme, els ciutadans hauran de desplaçar-se a la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Aquesta mesura posa en risc de col·lapse als jutjats en qüestió a causa de la situació de caos generada. A més, és probable que es produeixi un alentiment de les gestions requerides per l'excés de demandes al territori.

Tretze comunitats autònomes implementen el sistema
Catalunya, Cantàbria, Navarra i el País Basc són les úniques comunitats autònomes que de moment no han implantat aquesta mesura. En només una setmana des del seu funcionament, els Jutjats de Primera Instància especialitzats en aquests litigis a les altres comunitats han rebut quasi dues mil demandes, segons dades del Ministeri de Justícia.
Ciutat 2014/2015, clausules sol

Tot i que el Reial decret llei 1/2017 de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules sòl havia de solucionar per via extrajudicial molts dels conflictes plantejats, gran part de les reclamacions no han estat ateses i, per aquest motiu, el CGPJ ha adoptat altres mesures i s'ha anticipat a la previsible entrada massiva de demandes.

Més lluny dels ciutadans
Segons els membres de la Càmera de la Propietat Urbana de Mataró i el Maresme, aquesta mesura també centralitza la justícia en un sol espai i l'allunya dels ciutadans. En definitiva, consideren que dificulta d'accés universal dels ciutadans a aquest dret.