Marie Kondo: La nova filosofia de l'ordre

Cada cop més gent segueix el mètode Konmari que proposa llençar tot allò que no farem servir i que no té una funcionalitat per posseir només el que ens fa feliços

  • Laia Mulà // Fotos: Daniel Ferrer icedides
  • Divendres, 16 Juny 2017 00:00

Ciutat 2017, metode kondo

Tenir la casa o l'oficina desordenada genera malestar i sensació de caos. Els objectes omplen l'espai, armaris, taules i prestatgeries i de sobte ja no sabem on tenim res. Sovint ens proposem ordenar i optem per guardar en armaris i calaixos tots els nostres objectes, pensant-nos que estem ordenant però, en el fons, només és una falsa sensació. Així ho explica Marie Kondo, coneguda com la gurú de l'ordre, al llibre 'La màgia de l'ordre: el mètode Konmari', que ja ha venut més de 3 milions de còpies a tot el món i que ofereix consells per discernir el que és necessari guardar del que no.


El mètode Konmari ho té clar: l'emmagatzematge en armaris no genera un ordre real perquè l'únic que hem fet és ocultar la gran quantitat d'objectes que posseïm. A més, en moltes ocasions el resultat és el que Marie Kondo anomena l'Efecte Rebot, amb el qual tard o d'hora el caos torna quan els armaris són massa plens. La conclusió és clara: no ens manca l'espai, sinó que a la nostra societat acumulem massa objectes innecessaris amb facilitat.

Ciutat 2017, metode kondo

Amb una vegada n'hi ha prou
L'eliminació és la clau de les idees promogudes per Marie Kondo: es tracta de guardar només l'imprescindible i allò que ens fa feliços, una vessant espiritual dins els consells que dona. La primera vegada que algú aplica el mètode Konmari a casa seva, ha de llençar tot allò que no es fa servir sense emmagatzemar res més que l'estrictament necessari. El mètode ressalta que cal fer-ho una sola vegada en tota la superfície de l'habitatge o oficina, sense deixar-ho mai a mitges. Si es fa ben fet, només caldrà canviar alguns hàbits diaris per mantenir l'ordre generat.

Ciutat 2017, metode kondo

L'hàbit més important que cal adquirir un cop s'ha aplicat el mètode, és el d'evitar entrar cap objecte a casa que no sigui necessari perquè, així, no acumularem productes de nou.

Ciutat 2017, metode kondo
Organitzar per categories i en vertical
Un dels consells que destaca Konmari és el que rebutja organitzar l'espai per ubicacions, si no que cal fer-ho per categories. Konmari proposa cercar a tota la casa els objectes i ajuntar-los en grups en l'ordre següent: roba, llibres, papers, objectes varis i, finalment, els objectes sentimentals. Es tracta de fer una pila i seleccionar només els imprescindibles de conservar, aquells que són necessaris o tenen un valor en concret que contribueix a la nostra felicitat.
En lloc de penjar les peces de roba o de guardar-les una damunt de l'altra, la recomanació del mètode és plegar-les i posar-les en vertical, una al costat
de l'altra, en calaixos o prestatges. D'aquesta forma tot el que posseïm és visible
i evitem desconèixer el contingut emmagatzemat.

Per posar ordre a casa i també a la feina

Àmmia Serra, professional del mètode Kondo
El mètode Konmari de Marie Kondo ja compta amb professionals com Enjoy Order, que assessoren sobre com organitzar l'espai comú d'una oficina com la del Tot Mataró. Així, Àmmia Serra, maresmenca que aplica els preceptes de Marie Kondo ha convertit el mètode en la seva feina, creant l'empresa Enjoy order. Es dedica a ajudar i donar consell als que opten per aplicar el Konmari a la seva llar o oficina i necessiten ajuda, desplaçant-se a l'espai i assessorant els propietaris.
Ciutat 2017, metode kondo

Una jornada de neteja i ordre amb Enjoy Order

Per conèixer millor el mètode Konmari, vam demanar a l'Àmmia Serra que es desplacés a l'oficina del Tot Mataró, que amb el temps havia acumulat papers, llibres i revistes que calia desar o llençar. Un dels principals consells de la professional de l'ordre aplicable a qualsevol espai és que “abans de comprar res o d'acceptar un obsequi, cal pensar si realment el necessitem” i, en cas negatiu, no portar-ho a casa per evitar l'acumulació.

   “Tot el que tenim s'ha de veure perquè si no s'oblida i es descobreix més tard quan ja hi ha desordre".  Àmmia Serra

Ciutat 2017, metode kondo

Apilar i triar

El procés es basa a apilar tot el que hi ha en armaris, calaixos i les diverses superfícies de l'oficina i, un cop tot és visible, seleccionar el que cal llençar i el que volem desar. Amb el que volem guardar, la proposta de l'Àmmia és guardar el material d'arxiu que consultem en comptades ocasions en armaris tancats i, en canvi, el material que fem servir el dia a dia posar-lo a la vista de tothom i establir un lloc per categories. Així doncs, per exemple, el material d'oficina com bolígrafs, grapadores o llapis, haurien de tenir un lloc comú per a tots els membres de la redacció.

Torna a recomanar la verticalitat: els papers s'han de guardar també en vertical, amb separadors o carpetes, fet que en facilita la consulta i perquè si fem una pila “amb el temps no sabem què hi ha sota”, narra.

A més, recomana llençar les calaixeres o armaris que ja no continguin objectes després d'aplicar el mètode per així evitar tornar-los a omplir. “Si durant una neteja deixes lliure una zona, no cal buscar-li una utilitat perquè no quedi lliure”, aconsella i conclou que “l’espai buit és bo”.