Es triplica l'entrada de gossos potencialment perillosos al CAAD Maresme

Avui en dia representen la quarta part dels animals del Centre, que podria veure’s saturat

  • Redacció
  • Dilluns, 29 Maig 2017 09:00

Gossos potencialment perillosos

El Consell Comarcal del Maresme, ens que gestiona el Centre d'Atenció d'Animals Domèstics de Companyia (CAAD Maresme) alerta de l'augment d'abandonaments de gossos de races considerades com a "potencialment perilloses". L'entrada en el Centre d'aquests animals s'ha triplicat els darrers mesos i a dia d'avui el 26% dels gossos acollits al CAAD són GPP's. L'alarma es va començar a disparar l'any passat amb l'arribada al Centre de 46 gossos "GPP", 30 més que el 2015. El 82,6% havien estat abandonats, el 15,2% van ser comissats als seus propietaris i un animal va ser rescatat dels maltractaments que patia.

Les dades dels quatre primers mesos del 2017 indiquen que l'increment detectat l'any passat no va ser fortuït. Es manté la tendència a l'alça i, en els 4 primers mesos de l'any,  ja s'han recollit 18 GPP's (el 39% del total de l'any passat) .

Quin són els gossos potencialment perillosos?

Previsible saturació

Davant d'aquesta constatació, el Consell Comarcal expressa la seva preocupació tant per l'abandonament d'aquests animals com, si es manté la tendència, per la previsible saturació del CAAD Maresme en un període de 3 o 4 anys. En aquests moments, el 28% dels animals acollits són GPP i, tot i que el percentatge d'adopcions del Centre del Maresme és força elevada, la xifra es redueix sensiblement en el cas de les races considerades potencialment perilloses. Per llei, aquests animals només es poden donar en adopció a persones que tinguin una llicència específica i contractin una assegurança de responsabilitat civil.

Crida a la responsabilitat
El Consell Comarcal ha començat a analitzar la situació i en els propers dies contactarà amb altres centres d'acollida per veure si estan vivint la mateixa situació. Mentrestant, fa una crida a la responsabilitat de les persones propietàries de mascotes i recorda l'obligació dels propietaris de xipar l'animal i censar-lo en el municipi on resideixin.

L'incompliment pot ser objecte d'una sanció administrativa.
El CAAD Maresme dóna servei a 15 municipis de la comarca: Argentona, Cabrera de Mar, Malgrat de Mar, Montgat, Òrrius, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Tiana i Tordera.