Els policies de Mataró denuncien “assetjament” dels seus comandaments

Avui es manifestaran en el Ple reclamant les millores salarials compromeses que segons el govern es van malinterpretar

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 04 Maig 2017 09:35

Ciutat, Comissaria Policia Local

Els agents de la Policia Local de Mataró estan en peu de guerra. Asseguren que la situació de la plantilla és crítica per la mala maror acumulada en el si del cos pel tracte "personal i professional" que durant anys, diuen, han rebut per part dels comandaments. Des del Sindicat Professional de Policies Municipals acusen d'assetjament a la cúpula i afirmen que bona part de la plantilla està opositant a altres policies per intentar marxar. La situació, asseguren, s'ha agreujat per l'incompliment de les millores salarials compromeses per part de l'Ajuntament l'any 2014 i que preveia implantar un 'plus' de perillositat que ara el consistori no reconeix. També critiquen que els canvis organitzatius per impulsar la Policia de Barri ha anat en perjudici de les condicions de conciliació familiar dels agents. Davant d'això han anunciat dues mobilitzacions pel 4 i el 9 de maig, coincidint amb el ple municipal i el dia de la festivitat del cos.

Els representants dels treballadors de la Policia Local han fet arribar les seves queixes per escrit a tots els grups municipals, que en el pròxim ple debatran sobre aquesta qüestió a partir de dues mocions que s'han presentat per demanar explicacions al govern municipal sobre la situació interna del cos.

En aquest comunicat, els agents expliquen que el tracte per part dels superiors jeràrquics és "penós" i asseguren que es donen situacions de "discriminació i insults". En aquest sentit, apel·len a una auditoria externa que es va fer el 2005 i que descrivia l'existència a l'organització d'una "tendència al mobbing".

Un de cada quatre marxa
"L'Ajuntament no ha fet res per solucionar aquests problemes i empitjoren cada dia", relata el comunicat. Des del sindicat asseguren que en els darrers anys un 25% dels agents formats a Mataró ha decidit marxar a altres policies per aquesta situació, mentre que a dia d'avui ja hi ha també una vintena d'agents fent oposicions per poder marxar. La situació s'ha agreujat en les darreres setmanes, quan els representants dels treballadors van exigir al govern municipal que acomplís els compromisos adquirits l'any 2014, quan després d'anys d'intens debat es va posar sobre la taula la necessitat de negociar la implementació d'un complement salarial de "perillositat".

Policia local

Difícil conciliació familiar

En una reunió del passat 16 de febrer, però, l'Ajuntament va manifestar que aquesta negociació es va mal interpretar per part dels treballadors i que aquest assumpte "no s'ha debatut" i que "no és possible avançar en una millora econòmica" perquè el concepte de perillositat ja està reflectit en el Manual de Valoració de l'Ajuntament, segons relata l'acta de la trobada. La queixa del col·lectiu també posa en el focus del debat la recent reestructuració del cos que va servir per posar en marxa la figura del Policia de Barri. Segons el sindicat, el sistema d'horaris fixat dificulta la conciliació familiar dels agents, ja que en alguns casos es poden donar situacions en què els treballadors acumulin "17 dies consecutius" de feina.

L'Ajuntament de Mataró ha declinat fer declaracions al respecte i ha anunciat que el posicionament del govern es donarà a conèixer al ple municipal d'aquest dijous, on els representants dels treballadors de la Policia Local preveuen manifestar-se. La plantilla també ha acordat manifestar-se el 9 de maig, coincidint amb el Dia de la Policia.