"Simulo que el lector camina per Mataró"

Parlem amb Nicolau Guanyabens, autor de 'Mataró desaparegut, carrers i paisatges' (Efados) un dels llibres més venuts d'aquest Sant Jordi a Mataró

  • Laia Mulà / Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 26 abril 2017 10:19

Nico Guanyabens


El nou llibre de Nicolau Guanyabens  'Mataró desaparegut', compost per 160 fotografies dels segles XIX i XX, ha obtingut un gran èxit per Sant Jordi a la ciutat: ha estat el llibre més venut durant la Diada a l'Abacus i un dels més venuts a Dòria Llibres

D'on neix la proposta de fer un llibre fotogràfic de Mataró?

És el 25è volum d'una edició titulada 'Catalunya desapareguda' i va ser un encàrrec que em va proposar l'editorial Efados. El llibre està format per una selecció entre les 3.200 fotografies que l'editorial va escanejar per fer el recull 'l'Abans de Mataró', de Ramón Boter, enriquides amb altres imatges del Museu Arxiu de Santa Maria.

Amb quins criteris vas seleccionar les fotografies?

La feina més complicada va ser la de triar i em vaig centrar a buscar fotos amb qualitat i representativitat. També vam acotar les imatges en el temps perquè no volíem que fos un simple àlbum de fotos antigues, sinó que vam intentar que les generacions actuals reconeguessin espais i activitats. Per això, vam fer una cronologia de 100 anys començant amb la fotografia més antiga de la que disposàvem, la qual data de 1865 i és una panoràmica de la ciutat feta pel meu rebesavi. La imatge més recent que conté el llibre mostra la gran nevada del Nadal de 1962, esdeveniment que molts recordem encara.

Un cop es tenen les fotografies, com estructures el llibre?

El llibre ofereix un recorregut físic que simula que el lector camina per Mataró i va trobant espais, carrers i paisatges, però també activitats relacionades amb els espais.
Unes petites introduccions endin­sen en el recorregut de tres parts: el Centre Històric (els espais antics), La Façana Marítima (la platja, el velam i el tren) i La Corona Fora Rondes (la ciutat que s'expandeix).

Tant ha canviat la ciutat com per considerar que és el 'Mataró desaparegut'?

En el llibre es pot veure que no tot ha desaparegut, però sí que ha canviat. Hi ha una modificació i evolució dels espais, les activitats de treball, el lleure, la festa o el comerç. El més destacable des del meu punt de vista és que el món del raval mariner està absolutament desaparegut. El món de la pesca, les famílies que hi vivien i el comerç marítim en general han desaparegut. Mentre que el centre històric conserva elements com el mercat de la Plaça Gran o l'Ajuntament, Mataró no ha sabut guardar l'essència del raval marítim.

La feina acaba amb aquest llibre?

Aquest és el primer volum sobre Mataró que hem publicat en aquesta col·lecció però l'Editorial Efados preveu fer-ne fins a cinc més amb caràcter temàtic sobre el treball, el comerç o el transport, entre d'altres.