Mataró reclama millores en el transport públic com a contrapartida als acords per a la qualitat de l'aire

L'alcalde exigeix que el municipi formi part de la zona 2 de l'ATM i que la Targeta Verda no es limiti només als veïns de l'àrea metropolitana

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 08 Març 2017 09:15

Cimera Qualitat Aire

L'Ajuntament de Mataró demana que el municipi sigui compensat amb millores en el transport públic com a contrapartida als compromisos de la Cimera per a la Millora de la Qualitat de l'Aire celebrada aquest dilluns. L'alcalde, David Bote, aplaudeix la unanimitat política i social per reduir la contaminació a la proximitat de Barcelona, però alhora reclama "ajudes" per treballar en aquest camí. "No només volem ser executors, sinó també motors" de la millora atmosfèrica, ha senyalat. Per aquest motiu, Bote insisteix a demanar que Mataró passi de la zona 3 a la zona 2 dins les tarifes de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) i exigeix que la Targeta Verda s'estengui més enllà de l'àrea metropolitana.

La Cimera celebrada aquest dilluns insta els municipis més propers a la conurbació de Barcelona, com Mataró, a millorar la qualitat mediambiental amb diverses mesures. Entre altres, se'ls demana reduir la mobilitat motoritzada, reforçar el transport urbà cap a les estacions de tren i fomentar els aparcaments dissuasoris, i endurir el control sobre els carrils de bus exprés per garantir que no se'n fa un mal ús. L'alcalde de Mataró, David Bote, accepta aquestes mesures per actuar de forma "immediata", però també vol que els municipis siguin recompensats.

Que l'àrea metropolitana no permeti l'entrada de cotxes de fa més de 20 anys no implicava que aquests cotxes deixessin de circular per ciutats com Mataró, amb tota la contaminació i emissions que això implica. En aquest sentit, Bote apunta que "ja s'està treballant en aquesta línia" i va posar d'exemple l'eliminació de la bonificació per a cotxes de més de 25 anys que fins ara existia a la ciutat.

Que Mataró formi part de la zona tarifària 2

"Si realment ens creiem un objectiu comú, calen polítiques que potenciïn que més gent agafi el transport públic", assegura. És en aquest sentit que Bote va demanar dilluns al conseller Josep Rull una revisió del sistema tarifari, perquè Mataró deixi d'estar situada a la zona 3 de l'ATM i passi a formar part de la zona 2, fet que abaratiria el preu dels bitllets de transport. Alhora, l'alcalde també va reclamar la complicitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) pel que fa al desplegament de la futura Targeta Verda.

David Bote veu amb bons ulls que aquest mateix 2017 es vulgui començar a premiar els conductors que desballestin els cotxes contaminants proporcionant-los una targeta per utilitzar el transport públic gratuït durant tres anys, però considera insuficient que la mesura estigui només pensada per a la primera corona metropolitana. "Si la Targeta Verda ha de ser una bona mesura per incentivar el transport públic, ho ha de ser a tot el territori", conclou.