Rebuig frontal de l'AV Rocafonda al projecte de nou institut

Critiquen la ubicació, que serà "un centre de segona per a un barri de segona", que ajudarà a la guetització i que treballarà en barracons

  • Redacció
  • Dimecres, 08 Març 2017 09:21

Solar a Rocafonda

L'Associació de Veïns de Rocafonda rebutja frontalment el nou institut Les Cinc Sénies que ha de començar classes al setembre, en barracons, al solar de la Ronda de Rafael Estrany. En un extens comunicat públic, l'associació –i l'entitat Al Ouahda– consideren "un greu error la ubicació proposada, ja que està situat en l'extrem d'un barri de poca diversitat, amb dificultat d'accés i llunyania per a adolescents i joves que vinguin d'altres barris". L'AV reivindica aquest solar "per a un equipament potent de ciutat".

És en aquest punt que apunten a la Llar Cabanelles –que per testament està llegada als pobres de la ciutat– com a ubicació alternativa per Les Cinc Sénies per ser "una zona de confluència de barris per afavorir la diversitat, el coneixement mutu, la convivència entre adolescents provinents d'orígens i barris diferents". Per l'AV "és molt important i positiu que els joves de Rocafonda, força guetitzat, surtin del barri per anar a l'institut".

En el mateix comunicat, des de Rocafonda es critica que s'esculli "el solar més barat en lloc de fer servir criteris sociopedagògics" i rebutja l'estrena "en barracots" del nou IES assegurant que "el que es farà serà un aulari, no pas un institut, ja que no disposarà dels serveis mínims que ha de tenir com biblioteca, laboratori, gimnàs o sala d'actes". Per a l'associació el que es proposa és "un institut de segona categoria per a joves de segona categoria".

L'Associació de Veïns demana a Departament i Ajuntament que reconsiderin el seu acord i que busquin "una altra ubicació per al nou Institut, amb una centralitat que afavoreixi la diversitat escolar" així com "que es consensuï amb les comunitats educatives de les escoles de Rocafonda i el moviment veïnal qualsevol altra decisió". Volen "solucions dignes i no barracots" per al nou centre i convoquen una assemblea pel pròxim 31 de març, a Can Noé, on conviden especialment els pares i mares de sisè de Primària de la ciutat.

Contra el racisme
L'AV és vehement en el raonament perquè vol "que tota la ciutat de Mataró prengui seriosament el repte de la nova ciutadania, sigui de debò acollidora i entengui que és molt bo que els seus fills i filles comparteixin aula amb els fills i filles de la nova ciutadania, en una pluralitat enriquidora, en proporcions que afavoreixin l’arrelament, tant a l’escola pública com a la concertada o privada". En aquest sentit advoquen perquè "el nou institut no es faci en les condicions proposades, treballarem i lluitarem per arribar a tenir, per als nois i noies de Rocafonda, un centre educatiu de la mateixa categoria, qualitat, instal·lacions i excel·lència que tingui qualsevol altre centre de Mataró, en el qual la diversitat positiva entre fills de la riquesa i de la pobresa, de l’arrelament i de la nova ciutadania, de religions, hàbits i cultures diverses convisqui i aprengui solidàriament a bastir la Mataró del futur, lluny del racisme i la xenofòbia que, d’alguna forma, projectes com aquest fan sospitar".