La T-Mobilitat podria arribar a Mataró el 2019

La nova targeta entrarà en funcionament a l'àrea metropolitana la tardor del 2018

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 02 Març 2017 10:54

T-Mobilitat

La T-Mobilitat, el nou sistema de pagament del transport públic, no s'implantarà a municipis de la segona corona de l'àrea metropolitana de Barcelona com Mataró fins el 2019. Així ho va anunciar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en la presentació del nou títol en el marc del Mobile World Congress, que va avançar que la nova targeta, que calcularà el preu dels viatges en funció del quilometratge, entrarà en funcionament a l'àrea metropolitana la tardor del 2018.

El calendari de desplegament de la T-Mobilitat començarà el proper mes de setembre, amb una prova pilot que es desplegarà en un tram de la línia 9 del metro. A partir d’aquí, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assegurar que la tardor del 2018 serà quan el sistema s’implantarà a la primera corona de l’àrea metropolitana, amb voluntat que sigui vigent gradualment també a la segona corona, on hi ha integrats municipis com Mataró. El següent pas serà durant el primer semestre del 2019, quan el sistema s’eixamplarà a tota l’ATM, i el darrer trimestre d’aquell any ja s’estendrà a tot Catalunya.

Un títol amb banda magnètic o l'app

Inicialment, el nou mètode de pagament servirà per comprar els actuals títols de transport públic. En lloc d’adquirir-los en el tradicional format de paper amb banda magnètica, però, aquests es compraran virtualment, amb un sistema que tindrà dos suports possibles: una targeta de plàstic nominal i recarregable, o bé una aplicació de mòbil per a aquells telèfons que tenen tecnologia contactless. Una tercera opció serà el pagament directe amb la targeta de crèdit, i ja més a llarg termini, l’ATM també vol introduir l’ús de rellotges intel•ligents.

Tot i que inicialment es mantindrà el sistema de bitllets i abonaments actuals, la previsió és anar abandonant poc a poc els 88 títols que hi ha a dia d’avui, per acabar implementant el pagament per quilometratge recorregut. Segons Josep Rull, l’objectiu és que la primera corona metropolitana tingui una tarifa plana a partir de la tardor del 2018, i que el pagament en funció de la distància que es viatgi entri en funcionament la primera meitat del 2019, coincidint amb el desplegament de la T-Mobilitat a tota l’ATM.

El fet que les targetes o aplicacions de mòbil vagin associades a cada viatger, també s’espera que contribueixi a ajustar l’oferta de transport públic. Així ho ha assegurat el vicepresident de l’Àrea Metopolitana de Barcelona, Antoni Poveda, que ha augurat que la T-Mobilitat permetrà “fer un transport públic a la carta”. En aquest sentit, Poveda preveu que aquests ajustos facilitaran que es redueixi l’ús del vehicle privat: “podrem convèncer els ciutadans que tindrem una millor oferta”, ha afirmat.

Opció de pagament previ o posterior

Durant els primers anys d’implantació de la T-Mobilitat, el pagament es farà recarregant la targeta de plàstic, o omplint el fons a què estigui vinculada l’aplicació de mòbil. Per fer-ho, es podran utilitzar màquines a les estacions o bé una aplicació de telèfon mòbil específica. Més endavant, l’ATM instaurarà el pagament a posteriori, de manera que cada passatger podrà tenir un compte d’usuari que generarà una factura a finals de mes, on el preu es modularà en funció dels quilòmetres recorreguts i de la recurrència. “El transport públic serà molt més barat quan més intensament s’utilitzi”, ha conclòs el conseller Rull.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: