Una app i agents de territori, les novetats

La campanya incorpora les millores en neteja a les zones de la platja i d'oci nocturn i una millor coordinació amb la Policia Local per sancionar conductes incíviques

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 23 Febrer 2017 00:00

Ciutat 2017, app i agents de territori

 L’Ajuntament de Mataró vol assolir fins al 60 per cent de recollida selectiva i revertir l’estalvi en polítiques socials i iniciatives decidides de forma participativa pels veïns. Però també aposta per augmentar els nivells de percepció de l’estat de la neteja a la ciutat, avui generalment negatius. Per això aposta per accions concretes més que per canvis de model per arribar a tots els col·lectius i àmbits de Mataró.


La campanya que posa en marxa és possible gràcies a l'augment d'1,5% del pressupost dedicat a la recollida d'escombraries i la neteja viària que es va aprovar fa uns mesos i que contempla una partida de 100.000 euros anuals per a totes les accions previstes durant quatre anys.

Una app mòbil

La campanya implica la posada en marxa d’una app mòbil gratuïta que permetrà denunciar anomalies en el servei de neteja o en la via pública mitjançant la pujada d’una imatge. La informació la rebran les brigades d’atenció immediata que actuaran amb la màxima rapidesa possible i notificaran a l’usuari que s’ha atès la seva sol·licitud. Calculen que entrarà en funcionament entre els mesos de març i abril.

La figura dels agents de territori

L’app es complementarà amb la incorporació als carrers de dos agents de territori que, lluny de convertir-se en un “agent cívic”, volen ser una figura “de confiança, coneguda al barri” i que permeti tant donar informació als comerços i veïns com recollir-la per poder-la analitzar. Al segon trimestre d’aquest 2017 dos agents podrien començar la seva tasca als carrers, tot i que s’espera poder incrementar-los fins a quatre.

Més neteja a la zona de platges i oci nocturn

Perquè augmenti la percepció d’una ciutat més neta era indispensable actuar en dos focus molt determinats: les platges i la zona d’oci nocturn. Pel que fa a la zona del front marítim, es reforça la neteja de l’octubre a l’abril amb 3 treballadors més del CEO i s’elimina la temporada baixa, entenent que la població fa molt ús de la zona. A la zona d’oci nocturn, una brigada s’ocupa de netejar les restes de ‘botellón’ cada dissabte i diumenge.

Ciutat 2017, app i agents de territori

Una política sancionadora més dura
La nova campanya estratègica també serà menys permissiva amb les actituds incíviques. La coordinació amb la Policia Local serà més estreta i s’establiran ordres de serveis que intentaran corregir conductes negatives que, en cas de no obtenir bons resultats, comportarien l’aplicació de sancions. L’incivisme amb gossos i també amb l’abandonament de trastos vells a la via pública seran dos dels punts importants d’aquesta branca.