Qui són els 10 candidats a 'Mataroní de l'Any 2016'?

Els possibles mataronins de l'any, un a un

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 12 Gener 2017 00:00

El Tot 2014/2015, foto noticia portada- mataroni de lany (edicio 1749)

 

Qui són els nostres 'Mataronins' d'enguany?  

Mataroní de l'Any 2016Florin Bonca - L'ànima de La Sirena

El waterpolo sempre té un lloc reservat a la llista de candidats del Mataroní de l’Any. I el 2016 va ser, sens dubte, l’any de La Sirena, que després de guanyar la Copa de la Reina i la LEN Trophy va ser un dels equips amb millor palmarès de la temporada. La seva ànima, Florin Bonca, representa l’equip com a candidat al guardó que El Tot atorga anualment. “L’esforç, el sacrifici, les hores a l’aigua i la força de l’equip ens han portat a guanyar dos títols i també a ser en aquesta llista de candidats”, assegura Bonca, que ho sent com “un orgull”.
Per a Bonca, “guanyar el premi seria un plaer i un honor i més encara perquè significaria rebre un reconeixement a casa nostra, on vivim i entrenem”. I més encara, perquè segons l’entrenador de La Sirena, “posaria en relleu la feinada del gran staff tècnic i la implicació d’un club que ha cregut en nosaltres des del primer dia”.

Mataroní de l'Any 2016
Clàudia Dubé - Reivindicant la música clàssica

Nascuda l’octubre del 2015, però presentada en societat durant Les Santes del 2016, l’Orquestra de Mataró és la nineta dels ulls de Clàudia Dubé, qui n’és la directora. “Estic al capdavant del conjunt, però el mèrit i l’èxit de l’orquestra no és meu” assegura Dubé, que creu que “el muntatge de reunir tanta gent, de tantes edats diverses i d’un gènere com la música clàssica és tot un repte”.
“Ser candidata és una gran sorpresa i, de fet, ja és un premi”, sentencia Dubé. Però té clar que això no hauria estat possible sense els membres de l’orquestra i tot plegat, per a Dubé, “no deixa de ser un reconeixement a la música i a la cultura de la ciutat”. Igual que també ho seria guanyar el premi, quelcom que “ens donaria una gran força per seguir treballant amb una orquestra de música clàssica que li feia falta a la ciutat”.

Mataroní de l'Any 2016Maria Escalas - Revelació literària

Professora d’oboè al Liceu de Mataró i de música a l’escola GEM. Músic a la Missa de Les Santes i als Pastorets. Membre del Cor Ciutat de Mataró.
A la frenètica activitat cultural de Maria Escalas ara també cal sumar-li el títol d’escriptora. I no el d’una qualsevol. El 2016 ha estat, sens dubte, el seu any, després de publicar ‘Abans que el teu record torni cendra’ (Ed. Ara Llibres), guanyar el premi Llança de Sant Jordi, ser finalista a autora revelació de l’any i passejar per tot el territori per presentar la seva obra, que ja va per la cinquena edició.
“Quan vaig saber que era candidata em va agafar taquicàrdia!”, exclama Escalas, que veu la nominació al Mataroní de l’Any com un premi en si mateixa: el premi ja és simplement ser candidata perquè vol dir que hi ha qui ha pensat en mi”. Tanmateix, quan es tracta de somiar en guanyar el guardó: “Seria un altre dels molts regals inesperats que m’han estat concedits!”.

Mataroní de l'Any 2016Mario García - El relleu de la Setmana Santa

Que la Setmana Santa és un patrimoni viu a la ciutat és indiscutible. I que té el relleu generacional assegurat, també. Ho demostren persones com Mario Garcia, capatàs de la Mare de Déu de l’Esperança i de la Immaculada Concepció. Fa vint anys que forma part de la confraria i en fa set que ocupa el càrrec. “És important i rellevant que el Mataroní de l’Any tingui entre els seus candidats un representant de la Setmana Santa mataronina, humil com jo, perquè treballem per la ciutat i pels veïns”, exposa Garcia, que a més a més veu com un valor afegit “el fet de ser una persona jove, perquè demostrem a Mataró que la Setmana Santa té relleu i aposta per la cultura”.
“No tinc paraules per expressar com d’especial em sento per formar part dels deu candidats”, diu Garcia, que quan pensa a guanyar el guardó ho veu “com un moment de felicitat que homenatjaria a la Setmana Santa”.

Mataroní de l'Any 2016Anna Gené - Pels 100 anys de Sala Cabanyes

Cent anys no es fan cada dia i Sala Cabanyes ha volgut celebrar el seu centenari amb tota la notorietat que la xifra mereix. Ara, Anna Gené, presidenta de la Sala Cabanyes, encapçala una candidatura a Mataroní de l’Any que pot posar la cirereta al pastís. “La nominació s’ha de fer extensiva a tota la gent que ha fet possible els 100 anys”, explica Gené, que viu com una “alegria una nominació com aquesta, que prové de la mateixa ciutat i que se suma als moments emotius que hem viscut”.
Rebre la Creu de Sant Jordi és un d’aquests moments que Sala Cabanyes acumula per al 2016. El premi al Mataroní s’hi podria sumar: “Guanyar-lo seria un reconeixement a la gent que hi és en el dia a dia i que en forma part”. Per a Gené, “és gràcies a ells que podem celebrar els cent anys d’història i és per a ells, que ho fan només pels aplaudiments del públic, que hem d’intentar mantenir viva la Sala”.

Mataroní de l'Any 2016Raquel González - Més marxa que ningú

Mataró va gaudir d'una àmplia representació olímpica a Rio de Janeiro. "Els resultats d'aquesta temporada esportiva han situat la nostra ciutat a la llista de l'atletisme olímpic". L'atleta del FC Barcelona, Raquel González, n'és l'artífex, després de participar en els Jocs de Rio en els 20 km marxa. "Va ser la meva millor temporada", explica, "i per això valoro especialment que, malgrat una lesió, la gent tingui en compte el que costa".
"Per a mi és especialment important que la gent valori els resultats, els esforços i el treball que hi ha al darrere per aconseguir-los", comenta González, que diu que "seria un honor rebre un reconeixement tan significatiu de la ciutat pel fet d'haver aconseguit una fita històrica per a Mataró". Al cap i a la fi, conclou, "és la meva ciutat, la meva gent, que m'ha vist créixer i que ara vol retornar l'entrega personal i social que he fet i compartir-la amb mi. Seria un honor".

Mataroní de l'Any 2016Aleix Merino - Un somriure de lluita

L’Aleix Merino i el seu somriure han trasbalsat la ciutat des del passat abril, quan més de 5.000 persones van omplir el Parc Central per solidaritzar-se amb l’Aleix, ara candidat a Mataroní de l’Any per la seva lluita contra la malaltia Tay-Sachs. En David, el seu pare, posa paraules al que l’Aleix no pot expressar: “El de l’Aleix és un cas especial, el d’un nen que cada dia treu forces per lluitar contra una malaltia molt dura”.
“A ell personalment i a nosaltres com a pares ens fa molta il·lusió que l’Aleix sigui candidat a Mataroní per l’estima que li té la gent de la ciutat, però també perquè el seu pas pel certamen i la possibilitat de guanyar el premi seran un llegat que deixarà passi el que passi”. I afegeix: “Per primer cop, un nen de cinc anys batallarà el premi i crec que s’ho mereix per una lluita diària, el final de la qual està escrit, però amb la que ha demostrat que és un guerrer”.

Mataroní de l'Any 2016Pere Patuel - Cuina minimalista

Platets, tapes i molt sabor. És la cuina minimalista i sempre encertada de ‘La Marineta’, que darrere els fogons hi troba al cuiner Pere Patuel. La imaginació, els detalls i la sorpresa es fonen dins un mateix plat per no deixar indiferent ningú. “He estat a Madrid, a Singapur i a Austràlia, però és a Mataró on he pogut complir el somni d’obrir el meu propi restaurant”, explica el jove cuiner que aspira a ser Mataroní de l’Any:  “Hi té a veure la labor gastronòmica que hem dut a terme a la ciutat, sent pioners a l’hora de muntar una oferta diferent, trencadora que, a més, ens està funcionant molt bé”.
“Formar part dels deu noms que opten a ser el Mataroní de l’Any és un autèntic orgull”, assegura Patuel, que veuria el premi com un reconeixement a la seva trajectòria: “Em faria molta, molta il·lusió, seria una gran sorpresa”.

Mataroní de l'Any 2016Carme Puyané - Passió per l'educació

Tothom qui en parla, en destaca el seu dinamisme, la seva passió i la seva entrega per l’educació. De fet, hi ha dedicat una vida sencera. És Carme Puyané, mestra ja jubilada de l’escola Cor de Maria, que com ella mateixa explica, ha dedicat tota una vida “a l’educació a la ciutat de Mataró per a molts mataronins i mataronines”. Un fet que “sovint he fet amb molt d’amor i d’altres cops amb no tant, com passa amb totes les relacions”, però que sempre ha fet “amb vocació de servei i amb tota la dedicació que el món de l’ensenyament requereix”.
Per això, ser candidata a Mataroní de l’Any, a banda d’agafar-la per sorpresa, “es converteix en un privilegi i en un orgull”. I guanyar el premi, què significaria? “Sóc una persona que m’estimo molt la ciutat on visc i no m’ho puc imaginar, però crec que seria un autèntic plaer”.

Mataroní de l'Any 2016Care Santos - La història en novel·la   

Amb el Premi Nadal acabat de sortir del forn per la novel·la 'Media Vida', Care Santos torna a formar part de la llista de candidats a 'Mataroní de l'Any'.
La novel·lista més aplaudida de la ciutat fins al moment, acumula premis per les nombroses obres escrites, tant juvenils com per a adults i el 'Mataroní' vol guardonar-la per encabir entre les pàgines de la novel·la 'Diamant Blau' la història de Mataró.
"Ser candidata ja és un gran premi!", assegura Santos, que viu els reconeixements de la ciutat amb la mateixa intensitat i estima amb què aconsegueix els guardons més distingits. Sens dubte, la seva és una carrera d'èxit que de moment no veu el sostre i que depara encara molts títols que portaran el segell mataroní d'una autora que sempre que pot, col·labora estretament amb la ciutat i amb la seva activitat cultural.

VOTA AQUÍ - MATARONIDELANY.CAT