Clàusules Sòl: Una molt bona notícia pels afectats

AICEC-ADICAE celebra que “s’ha fet justícia” amb la sentència i lamenta que la justícia i els governs a Espanya “només reaccionen a cop de sentència europea”

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dimecres, 04 Gener 2017 00:00

Ciutat 2014/2015, clausules sol

El coordinador general d’AICEC-ADICAE, Àlex Daudén, celebra la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre les clàusules sòl de les hipoteques considerades abusives i ha valorat que “s’ha fet justícia”. En una roda de premsa en saber-se la sentència va lamentar que “la justícia a Espanya només reacciona a cop de sentència europea”. Daudén assenyala que la sentència posa fi a un “abús” i ha afirmat que “tard o d’hora s’hauran de retornar les quantitats que han cobrat de forma indeguda”.

Des d’Aicec-Adicae s’ha fet una crida als afectats per les clàusules sòl a acudir l’organització per tal de reclamar als bancs els imports pagats de més en aquestes hipoteques afectades per la sentència europea. Tanmateix, l’associació d’usuaris ha demanat a la banca que actuï d’ofici per aplicar aquesta sentència i no judicialitzi més aquest procediment. Malgrat tot, Daudén ha afirmat que “la banca ho judicialitza tot pel que fa a la relació amb els consumidors i si aquesta és la via, allà ens trobarà” i ha recordat que l’associació de consumidors ha aconseguit diverses victòries als tribunals sobre aquesta qüestió.

Crítiques al govern
L’associació d’usuaris de la banca ha criticat el paper de la justícia i dels governs espanyols, que “han estat durant tot el procés judicial a Europa al costat de la banca i no al costat dels ciutadans”, que ha afectat uns quatre milions de famílies al conjunt de l’Estat, unes 800.000 a Catalunya. Daudén ha recordat als afectats que encara no han reclamat “que tenen una jurisprudència a favor i que l’Aicec-Adicae estarà al seu costat”. En aquests moments hi ha 20.000 persones a l’associació en procediments judicials i 5.000 que estan a l’espera, ha assenyalat el representant de l’entitat.

En primer lloc, l’associació recomana als consumidors que es dirigeixin al seu banc i demanin la cessió de vigència de la clàusula sòl. Posteriorment, cal calcular els diners pagats de més per l’aplicació de la clàusula i reclamar-los, a més de l’interès pertinent per a aquesta quantitat. Si no hi ha solució per aquesta via, cal anar a una associació de consumidors i iniciar una demanda agrupada, ha explicat Daudén, que ha xifrat en més del 95% les clàusules sòl de les hipoteques signades en els darrers anys que no superen el control de transparència dictat pel Tribunal Suprem.

Pel que fa als consumidors que ja han arribat a un acord amb els seus bancs i que ara considerin que és insuficient veient la sentència de Luxemburg, el vicepresident d’AICEC-ADICAE, Jordi Tarruella, ha indicat que el dret de la UE diu que els consumidors mereixen la “protecció màxima” i per tant podria ser que els signants d’un acord amb les entitats financeres podrien revisar la situació, En el cas de cancel·lacions i execucions hipotecàries, Tarruella ha explicat que caldria mirar cas per cas, ja que hi haurà consumidors que no han pogut fer front a la hipoteca a causa de l’existència de clàusules sòl i podrien reclamar. El representant de l’associació també ha afirmat que no hi haurà problema en el cas dels clients que estiguin lligats a un contracte d’una entitat bancària que hagi estat absorbida per una altra, ja que en aquests processos de fusió es traspassen els actius i els passius.

Ciutat 2014/2015, clausules sol

Mundó demana un procediment extrajudicial

El conseller de Justícia, Carles Mundó, per la seva banda, ha demanat al govern espanyol i al Banc d'Espanya que estableixin un procediment "extrajudicial" perquè els afectats per les clàusules sòl de les hipoteques puguin cobrar els diners que han pagat de més als bancs sense haver de reclamar individualment als jutjats, que es podrien veure "col·lapsats" pels centenars de milers de demandes que es preveuen, com va passar amb les participacions preferents.

Per a Mundó, la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea és "transcendent" i "fixa criteri jurídic", cosa que obliga tots els tribunals a aplicar-la. Per això, "no té sentit abocar els clients a reclamar als tribunals, perquè es crearà un viacrucis de temps i diners i col·lapses als jutjats, com amb les preferents". "Reclamem al govern espanyol i al Banc d'Espanya que dictin una normativa per recuperar automàticament els diners", ha dit al Parlament.